fredag 8 januari 2016

Gemensamma lån vid dödsfall

Signera direkt med BankID. Du får ett icke-bindande erbjudande med låg ränta. Har du redan lån och vill öka det? Ansök om ett lån hos Bynk idag.


Få svar snabbt och välj månadskostnad själv!

Med rådgivning från erfarna lånehandläggare som hjälper dig i ditt val av låneerbjudande. På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Grundprincip: Vid dödsfall betalas lånen av den överlevande medlåntagaren. Om två personer har ett gemensamt lån är båda solidariskt betalningsansvariga.


Gemensamma skulder vid dödsfall. Om man har gemensamma banklån har man i regel ett solidariskt betalningsansvar gentemot banken. När någon avlider och det finns gemensamma lån kan banken kräva dödsboet på hela beloppet, och då blir den efterlevande skyldig.


Om hela lånet löses med dödsboets medel så kan dödsboet kräva den andre låntagaren på hälften.

Finns inte pengar att lösa lånet kräver banken den andre låntagaren. En möjlighet att öka skyddet för både barnen och den efterlevande är att teckna ett s. Er bank kan hjälpa er med vilka möjligheter att teckna låneskydd ni kan ha. När det gäller äkta makar som har ett gemensamt banklån, svarar de i princip solidariskt mot banken. Vid den ena partens dödsfall , bildas ett dödsbo som består av den avlidnes tillgångar och skulder.


Vem ärver enligt sambolagen vid dödsfall ? En sambo kan inte ärva utan vid ett dödsfall kommer egendomen att ges i första hand till barnen om de inte är vid livet kommer barnbarnen i dess ställe. I situationen där sambon saknar barn kommer dess föräldrar att ärva. Alla barn till ett sambopar oavsett om de är gemensamma eller icke gemensamma har samma rätt till sitt arv efter sin förälder. Kontakten med banken vid dödsfall Du som är anhörig eller dödsbodelägare kan behöva sköta kontakterna med den avlidnes bank. Du bör då skaffa ett dödsfallsintyg och eventuellt en fullmakt från de andra dödsbodelägarna.


Lån och krediter i dödsboet. När en person avlider övergår betalningsansvaret för samtliga lån och krediter till dödsboet. Ränta och amortering betalas av dödsboet till dess krediten är löst i sin helhet.


Krediter i Nordea med automatisk betalning från konto i Nordea fortsätter att betalas förutsatt att det finns pengar på kontot. En sambo är garanterad ett minimiskydd för att hålla sambornas gemensamma hem intakt vid ett eventuellt dödsfall. En bouppteckning ska upprättas inom tre månader från dödsfallet och lämnas till Skatteverket inom en månad.

När bouppteckningen är registrerad och klar är det dags för arvskifte. Ett arvskifte innebär att dödsboet delas mellan delägarna när eventuella skulder är betalda och eventuell bodelning är gjord. Fråga: Vad händer med gemensamma konton när någon avlider kan jag inte röra det då innan bouppteckning?


Samäganderätt regleras av samäganderättslagen och ingår inte vid en bodelning. Hur stor del var och en äger beror på hur mycket som betalats eller om de har kommit överens om annat. Denna lag är inte speciellt utformad för att gälla sambor, men den omfattar de saker som köps gemensamt och som faller utanför sambolagen. När man är gift svarar varje make enbart för sina egna tillgångar och skulder.


Om däremot båda makarna står som låntagare för ett gemensamt lån (till exempel ett hus- eller billån) kan man bli skyldig att betala även makens sambons del. Banken har nämligen rätt att kräva den av låntagarna som kan betala. Bolån skrivs inte av vid dödsfall. Den som ärver en fastighet, övertar lån och ansöker om ny lagfart till Lantmäteriet. Kontakta hyresvärd för att ta över gemensamt kontrakt.


Bodelning vid dödsfall. Bodelning ska göras om den ena maken avlider. En sådan bodelning görs generellt på samma sätt som vid till exempel skilsmässa, med skillnaden att det kan vara fler parter inblandade. Den egendom som makarna tillför det gemensamma bohaget och den egendom som makarna införskaffar under äktenskapet utgör s. Det sker inte automatiskt.


Att ha giftorätt i den andra makens gods innebär inte att man äger detta, men att man vid en framtida bodelning (tillföljd av skilsmässa eller dödsfall ) har rätt till halva värdet. Ett dödsfall känns olika för olika människor. Några vill göra allt praktiskt så fort som möjligt. Andra har svårt att orka med att ta hand om det praktiska.


Prioritera det viktigaste först och ta gärna hjälp av andra. Du kan använda checklistan där vi har samlat det mesta som du behöver göra i samband med dödsfall. Den efterlevande maken, registrerade partnern och oförsörjda barn har alltid rätt att få nödvändigt underhåll från dödsboets tillgångar under tre månader räknat från dödsfallet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg