torsdag 14 januari 2016

Narcissism behandling

För personer med narcissistisk personlighetsstörning har dock de här dragen blivit helt dominerande och skapar istället stora problem, inte minst i relation till andra. Begreppet syftar på en extrem form av ondskefull narcissism , blandad med antisociala (psykopatiska) drag, och har fått viss spridning i kulturen, men det är ingen officiell psykiatrisk diagnos. Man kan även säga att i den ena änden av narcissism närmar du dig dig psykopati medan i den andra änden har du kanske några narcissistiska drag. Tror att de har rätt till särskild behandling Lätt sårad men får inte visa det Ställ orealistiska mål Kan dra fördel av andra för att uppnå sina mål. Andra gemensamma drag av narcissistisk personlighetsstörning inkluderar följande: Upptagenhet med fantasier som fokuserar på obegränsad framgång, makt, intelligens, skönhet, eller.


Hur uppstår narcissism hos barn? Läs mina tidigare texter om narcissism. En central faktor hos barn som utvecklar narcissism är en kombination av att upphöja något konkret (icke känslobetonat) samtidigt som barnet inte får sina känslomässiga behov tillgodosedda.


Den som älskar blir ödmjuk. De som älskar har så att säga pantsatt en del av sin narcissism. Sigmund Freud– Denna typ av attityd tenderar att komma med ett stort ego. För en narcissistisk person börjar och slutar allt med egot.


Det är verkligen svårt för dem att utveckla autentisk empati. Det innebär inte att de är helt. Oftast söker inte en person med narcissism hjälp, för de ser inte att det finns ett problem.


En person med narcissism behandlas vanligtvis med psykodynamisk terapi eller med kognitiv beteendeterapi, ibland tillsammans med mediciner mot t ex depressioner som ofta är en sidostörning. Behandlingen för narcissistisk personlighetsstörning består huvudsakligen av psykoterapi. Att torteras är att bli kränkt i sitt innersta.


Narcissism behandling

Följderna för de som överlever är allvarliga. Termen härstammar från den grekiska mytologin och Narcissus, en ung man som blev förälskad i sin egen spegelbild. Då väntar ofta depressionen runt hörnet.


I princip kan naturligtvis narcissistisk personlighetsstörning botas, lindras etc, men det kräver att personen själv vill, inser och önskar det! Läs också: Är ditt ex en narcissist? Här är otippade tecknet! Men hos vissa personer är behovet så stort att de klassas som narcissister. Det finns mycket psykoanalytisklitteratur kring narcissism men än så länge saknas studier för resultaten av behandlingen.


Narcissism behandling

Riktlinjerna för hur individen ska bemötas i en klinisk behandlingssituation är att man på ett empatiskt och förklarande sätt kan visa på vilka olika behandlingsmetoder som finns. Frågan är därför, går det att göra något åt dessa skador? Orsaken till detta var att de genom en traditionell behandling lärde sig att manipulera ännu bättre och därför blev än farligare.


Lite narcissism kan dock vem som helst behöva – eftersom en god självbild är att föredra framför en dålig och leder till att man uppnår mer och får mer framgång. Om en narcissist är begåvad eller charmig, kommer andra lättare och i större utsträckning att stödja honom eller henne i sin narcissism. Denna patologiska narcissism skiljer sig från den naturliga narcissismen vi alla bär på, känslan av att vilja vara omtyckt.


Allt som ligger utanför narcissisternas upplevelser eller som motsäger deras tro är dåligt, löjligt eller galet. Av denna anledning kommer en konflikt med en narcissist nästan alltid sluta med att skulden läggs hos dig. Sommarsurr med Sara Varga - Om utsatthet, vuxenmobbning och historien bakom låten Spring för livet P3.


Dålig hjälp för homosexuella män. Killar som slår sina killar. Ny lag om förföljelse kan ge fyra år. Narcissism karaktäriseras även av extrem egoism.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg