fredag 31 maj 2019

Regler inom kristendomen

Jämför pris på produkter och återförsäljare inom renovering och bygg. Hitta rätt produkt till rätt pris. Kristendomens grundregler Jesu ’gyllene regel ’ är något långt mer än ett förbud mot att göra onda gärningar. Godhet och evigt liv Kristendomen tror ju inte på reinkarnation, lagen om sådd och skörd.


Men om den tron får människor att försöka handla gott, precis som tanken på domens dag kanske gör, vad är då felet?

Fråga: Har kristendomen några viktiga grundregler? De yttersta grundreglerna för kristendomen (som ju började som en sekt inom judendomen) är de tio budord som Gud gav till Israels barn genom deras ledare Mose vid berget Sinai. Buden ristades in på två stentavlor. De kristna kyrkorna skiljer sig åt på många sätt (se tidigare avsnitt) när det gäller organisationen, gudstjänstformen, rituella detaljer, utsmyckningar, regler och så vidare.


En kort presentation (6:min) om levnadsregler och ritualer, med exempel inom judendomen, kristendomen och islam. Filmen är gjord av Jakob Björkengren, Ljungenskolan. Med den kristna läran försvann de flesta judiska livsmedelsförbuden och alla livsmedel förklarades rena.

Hur bör en sann kristen människa leva? Vilka regler och ideal ska en kristen leva efter? Vad innebär detta konkret i den troendes liv? Gemensamma grundregler. I Islam är där fempelare och i Judendomen och Kristendomen är där stycken budord.


Du ska behandla andra såsom du själv vill bli behandlad gäller för alla Abrahamitiskareligionerna. Många av religionernas regler är nuförtiden antingen lagar eller normer. Inom kristendomen finns också vissa förväntningar på hur man bör leva.


Dessa regler har emellertid ingenting med frälsningen att göra, utan handlar snarare om Guds bästa för människan. I den evengelisk-lutherska kyrkan är det prästen som förrättar nattvarden men inom andra protestantiska kyrkor och samfun exempelvis de baptistiska kyrkorna, finns inga sådana krav. Förr höll man inom den evangelisk-lutherska kyrkan hårt på att man var tvungen att vara konfirmerad för att få fira nattvar men så är det inte längre. Kristendomen uppstod i det lilla landet Palestina (dagens Israel) för cirka två tusen år sedan.


De är smmanfattade i tio Guds bud och i trosbekännelsen. Den judiska trosbekännelsen heter Shema och är Hör Israel , Herren vår Gu Herren är en. Jesus Messias = Jesus Kristus.

Inom kyrkan och kristendomen finns det en hel del riter och högtider. Den första kontakten vi vanligtvis har med kyrkan är under dopet. Dopet är ett av de två sakramenten. Inom hinduismen är alkohol inte tillåtet. BUDDHISM För alla troende buddhister gäller levnadsreglerna: inte döda, inte stjäla, inte leva i sexuell omoral, inte ljuga samt inte berusa sig.


Många buddister föredrar vegetarisk mat eftersom de har stor respekt för allt levande och vissa inte gillar idén att ett djur ska dödas för att bli föda. Det andra är nattvarden. Att ha en sexuell förbindelse innan ett äktenskap är stiftat anses som en allvarlig synd.


Förutom det syndiga är detta också något som rubbar stabiliteten i samhället enligt den katolska kyrkan. Både inom katolsk tro och vissa kretsar av kristendomen finns kyskhetslöftet, det vill säga att avstå sex innan äktenskapet. Vad gör en troende, praktiserande kristen? Inom islam så ber man gånger om dagen och i kristendomen ber man när det faller dig. Kristna går till kyrkan varje söndag och för muslimer är det heligt att gå på fredagar.


Muslimer fastar under en hel måna kristna fastar dagar före påsk. Inom Katolska Kyrkan har De sju dygderna ett stort litterärt värde som symboler, och De sju dödssynderna är deras negativa aspekter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg