onsdag 22 maj 2019

Puberteten tjejer ålder

Puberteten tjejer ålder

Någon gång mellan och år brukar de flesta komma i puberteten. Då utvecklas kroppen från barn till vuxen. Till exempel förändras rösten och könet och en del får finnar.


När du kommer i puberteten och hur du upplever den varierar mycket från person till person. Puberteten brukar börja någon gång mellan och års ålder. Hela puberteten brukar ta fem till sex år. När puberteten är färdig har du fått en mer vuxen kropp och ett mer vuxet utseende.


Då har du också vuxit färdigt på längden. Ett tecken på att man har blivit vuxen är det faktum att man själv kan få barn. För killar så betyder detta att de får produktion av sperma och för tjejer att ägglossningen kommer igång. Det brukar kallas för tillväxtspurt. Eftersom tjejer oftast kommer i puberteten tidigare än killar är tjejerna oftast längre än killarna på mellanstadiet.


Det ändrar sig sedan på högstadiet. En del har vuxit klart när de är år, andra när de är år. Under puberteten växer killar centimeter och tjejer centimeter i. För tjejer så kan den första mensen tas emot med skräckblandad förtjusning. När mensen kommer så vet man med säkerhet att puberteten har anlänt och att man är på väg att bli vuxen.


Stor fokus ligger just på det där med könsmogenhet och mens men det är bra mycket mer som händer när tjejer når puberteten. Starten för flickors pubertet kan ses som en tillväxtspurt några månader före bröstutvecklingen. Vanlig ålder för detta är kring år, med en naturlig variation mellan år och år.


Puberteten tjejer ålder

Hur börjar puberteten ? Vissa kan komma in i den lite tidigare, andra senare. När vi kommer in i puberteten är till stor del ärftligt. Att tidigare än andra hamna i puberteten har i många sammanhang beskrivits som stressande för flickan. Man har trott att flickan kan sakna stöd från jämnåriga och känna sig annorlunda, vilket kan ge problem. I våra studier verkar det istället som om tidigt utvecklade tjejer oftare hamnar i nätverk med äldre kamrater.


Dessa hormoner ger olika förändringar som brösttillväxt och mens. Det är stora skillnader på när puberteten börjar, men någon gång mellan nio och femton års ålder brukar ses. Det är väldigt individuellt när puberteten börjar men för de flesta sker det när man är mellan och år. Men för vissa startar den tidigare och för andra kan det dröja några år till. Ofta kommer man in i puberteten i ungefär samma ålder som ens biologiska föräldrar gjorde.


Tiden för puberteten varierar. Som du säkert vet varierar pubertetsutvecklingen mycket från ett barn till ett annat. Flickorna kommer vanligen i puberteten mellan tio och fjorton års ålder.


Tjejkroppar brukar komma i puberteten när de är mellan och år och killkroppar mellan och år. Det är till stor del ärftligt vilken ålder man har när puberteten startar. Men det kan hända både tidigare och senare. Under denna fas kan tjejer växa ungefär cm. Det händer mellan åldrarna och år.


Puberteten tjejer ålder

I vissa fall kan tjejer gå in i puberteten ännu yngre, redan vid års ålder. Det första som händer i puberteten är att hormonnivåerna stiger. För flickor är det en höjning av östrogen. I puberteten kan en del killar känna sig dragna till andra killar, och en del tjejer till tjejer. Om du känner så behöver det inte betyda att du är homosexuell.


Många gånger försvinner sådana känslor med tiden. När ålder och pubertet går i otakt. Flickor går till doktorn för att de hamnar i puberteten för tidigt. Hos flickor inträffar tillväxtspurten tidigt i puberteten. Fler tjejer når puberteten tidigare – är det farligt?


Idag har genomsnittet sjunkit till närmare 13. När man kommer in i puberteten varierar från person till person och skiljer sig även åt mellan killar och tjejer. Tjejer brukar ofta komma in i puberteten i och med första mensen.


Den kan inträffa mellan och års ålder. För killar inträder puberteten oftast lite senare, mellan och års ålder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg