tisdag 30 april 2019

Vem ärver makar utan barn

Makar och barn ärver i första hand. Om ni var gifta och inte har några barn är det i första hand du som ärver. Undantaget är om det finns särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma. Särkullbarn har rätt att få ut sitt arv genast och behöver inte vänta tills den andra maken eller makan dör, till skillnad från gemensamma barn.


Ni kan välja att skriva gemensamt testamente eller enskilt testamente.

Att tillägga är dock att syskon inte har något skydd genom laglott så som barn har (7kap § ÄB). Detta innebär att de går att testamentera bort helt. Vill man som makar att efterlevande makan ska ärva allt och att syskon ska bli utan även när den andre maken avlider kan man alltså upprätta ett testamente om detta.


Fråga: Vi är ett gift par utan barn. Vem ärver min del om vi skulle gå bort samtidigt? Jag har varken föräldrar eller syskon. Min make har syskon, men inga föräldrar.

Vi har äktenskapsförord. Svar: Tänk lite längre än bara till föräldrar och syskon. Det finns kanske fler och lite mer avlägsna släktingar. Vem som ärver framgår av arvsordningen som delas in i olika grupper.


Enligt den första gruppen är det den avlidnes bröstarvingar, det vill säga den avlidnes barn , som i första hand ärver och skulle någon av dessa redan tidigare ha avlidit är det dennes barn som går in i sin avlidnes ställe. Skriver ni inget testamente ärver era syskon och föräldrar er. Men varken syskon eller andra är s. Bröstarvingar, därmed finns ingen lagligt. Om den ena föräldern är avliden ärver eventuella syskon hans eller hennes del.


Finns det arvingar i den första arvsklassen ska dessa ärva allt, trots att det t. Tredje arvsklassen är den avlidnes far- och morföräldrar och deras barn (mostrar, morbröder o.s.v.). I första hand är det den avlidnes bröstarvingar ( barn , barnbarn och så vidare) som ärver. Om något av barnen har dött tidigare (eller avstår från sin rätt att ärva ) ärver hans eller hennes barn. Varje gren får lika stor lott.


Till exempel: En person dör och efterlämnar en son och en avliden dotters två barn (den avlidnes barnbarn.). Om barnet eller barnen däremot avstår arvet för den kvarlevandes skull så har de rätt till att ärva denne på samma sätt som gäller för gemensamma barn.

Om den avlidnes barn inte är kvar i livet eller om de avskriver sig arvet så får deras barn ärva. Har du koll på vem som ärver dig? Om man vet vem som ärver kan man skydda sina nära och kära mot uppslitande tvister och ekonomiska bekymmer.


Det är mycket omtänksamt att lösa sina egna arvsfrågor genom att upprätta testamente och andra juridiska handlingar. Gifta par ärver varandra helt om de har gemensamma barn eller om de är. För sambor utan några barn är det relativt enkelt, ni kan genom att skriva testamente gå runt arvsordningen och se till att ni ärver varandra.


Om det däremot finns barn (gemensamma eller inte) inblandade är det mer komplicerat. Men den döde kan ha skrivit ett testamente som säger att efterlevande make ska ärva med full äganderätt, och då kan egendomen testamenteras bort. Barnen blir i dessa fall efterarvingar.


I så fall anses den komma enbart från den efterlevande maken. Om inget testamente upprättas, ärver efterlevande maken med endast fri foganderätt och egendomen kan då inte testamenteras bort. En sambo kan inte ärva utan vid ett dödsfall kommer egendomen att ges i första hand till barnen om de inte är vid livet kommer barnbarnen i dess ställe.


I situationen där sambon saknar barn kommer dess föräldrar att ärva. Gör ett samboavtal där ni listar vem som äger va vad som är gemensamt och vem som har rätt till vad vid separation. Spar kvitton på vad ni betalat och gör gärna en lista på vem som köpt vad. Du ärver inte din sambo.


En bröstarvinge kan aldrig göras helt arvlös utan har alltid rätt att ärva minst hälften av sin arvslott (laglotten). Arvslotten är den andel som bröstarvingen skulle ha ärvt om det inte fanns något testamente. När ni väl har bestämt er för att gifta er och bli äkta makar så innebär detta oftast en massa frågor. Det är inte bara att ni två blir ett och lever lyckliga i alla era dagar, utan er relation kommer även att omfattas av rättsliga regler som innebär såväl trygghet som vissa åtaganden. Vad många inte är medvetna om är att reglerna för sambor på flera plan skiljer sig från reglerna för makar.


En av de mest påtagliga skillnaderna är att makar ärver varandra vilket inte är fallet för sambor. Många av oss minns säkerligen den nu avlidne författaren Stieg Larsson och hans efterlevande sambo Eva Gabrielsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg