onsdag 24 april 2019

Vem äger vad vid skilsmässa

Gör ett samboavtal där ni listar vem som äger vad , vad som är gemensamt och vem som har rätt till vad vid separation. Spar kvitton på vad ni betalat och gör gärna en lista på vem som köpt vad. Du ärver inte din sambo. Vid bodelningen görs en behovsprövning.


Den av makarna som har störst behov av bostaden och bohaget har ofta rätt att få behålla den. Det har då ingen betydelse vem som äger den eller vem som står på hyreskontraktet.

Den som har vårdnaden om eventuella barn anses i princip alltid ha störst behov. En bodelning ska göras antingen vid skilsmässa eller då en av makarna dör, alltså när ett äktenskap upphör. Bodelning görs av makarna tillsammans. Avstår hon inte får hon sin del direkt. En bodelning kommer att göras även om han skulle dö, vilket innebär att du har rätt till din del, precis som vid en skilsmässa.


Det dottern ärver är alltså hans del av bodelningen sas. Dessa regler står om i ärvdabalken. Men det finns undantag.


Hyresvärden måste exempelvis acceptera en hyresgäst som fått sig kontraktet tilldelat efter en bodelning eller när hyrestagaren avlidit.

Många undrar vad som händer med bostaden och andra gemensamma fastigheter när man separerar från sin make eller maka. Och hur kompenseras den andra parten? Hur ta över bolån vid separation med sambo? Detta är vanliga frågor som dyker upp vid en skilsmässa. Vid en skilsmässa ska en bodelning av makars giftorättsgods ske så att de gemensamma ekonomiska förhållandena upplöses och en fördelning av egendomen i boet görs mellan makarna.


Skilsmässan ett faktum Har ni inte reglerat juridiskt i förväg är det äktenskapsbalken som reglerar vad som gäller vid skilsmässa. Det vanligaste är att ni äger halva fastigheten var om ni är gifta och det saknas äktenskapsförord. Aktiebolag och skilsmässa Behöver veta vad som gäller vid skilsmässa när man har aktiebolag. Min man äger ett Aktiebolag till som han startade för ca år sedan. Vi gifte oss för år sedan och ska nu skiljas.


Ni listar, var och en för sig, er egendom med avdrag för skulder. All egendom som inte är enskild genom äktenskapsföror villkor i testamente eller gåvobrev ska tas upp i bodelningen. Ni lägger sedan samman era respektive värden och delar beloppet lika.


Som sambor gäller det att tänka till mer än som gifta. Genom att skriva ett samboavtal kan ni avtala bort bodelningsreglerna. Då äger var och en sina tillgångar och skulder, inklusive bostad och bohag.


Ta gärna hjälp av jurist för att få det rätt från början. Vem äger och betalar vad ?

Det går dock inte att avtala bort hela. Jag har två frågor gällande sambolagen. Ponera att min flickvän flyttar in i min bostadsrätt som jag äger sedan ett år och som är inköpt för eget boende. Om vi senare skulle få barn, vem har rätt till lägenheten vid en eventuell separation? Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Ofta äger paret många ägodelar som måste delas upp sinsemellan. Om du och din partner är gifta räknas all er egendom som gemensam och kommer vara föremål för bodelning. Vid en skilsmässa görs normalt bodelningen först när äktenskapet är upplöst, men om någon av parterna begär det ska bodelningen utföras genast. Så här fungerar bodelning vid skilsmässa Vilka skulder ingår i en bodelning?


När kan jag köpa ny bostad? Ingår arv i bodelningen vid en skilsmässa ? Måste jag ge min maka pengar vid en bodelning när vi skiljer oss?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg