måndag 29 april 2019

Skorsten regler höjd

Jämför pris på produkter och återförsäljare inom renovering och bygg. Hitta rätt produkt till rätt pris. Vid installation av skorstenar måste även skydd mot uppkomst av brand beaktas. Viktigt att beakta är bland annat de olika belastningar som påverkar skorstenen , höjd , effekten av värmerörelser, materialegenskaper, beständighet, täthet samt sotel i de fall risk för sådan finns.


Om skorstenen är placerad utanför fasaden så kan en linje dras från den högsta punkten med graders lutning, skorstenar som är belägna inom meter behöver skära linjen.

Vågrätt avstånd mellan skorstenen och den högre fasaden skall vara minst gånger höjdskillnaden mellan de olika taken. Skorstenen ska mynna så att gnistor inte kan antända taket eller intilliggande byggnader. I tättbebyggda områden har skorstenen även en viktig funktion för grannsämjan.


Skorstenen måste släppa ut röken på en sådan höjd att grannar inte blir störda. En förutsättning är även att man eldar på ett korrekt sätt. Ofta får jag frågor på hur högt över nock en skorsten måste löpa för att bli godkänd.


Flertalet installationer som görs bygger fortfarande på den numera förlegade regeln att skorstenen måste vara en meter över nock.

Från juli gäller nya regler om skorstenens höjd. Tidigare var det meter över nock, nu räcker det med meter högre än takytan, under förutsättning att skorstenen mynnar ut över nocken. En klar förbättring för de som har skorstenen vid takfoten.


Men hur detta påverkar utemiljön förtäljer inte lagen. Dagens regler för skorsten gäller de hus som byggs nya men också äldre hus som byggs till. För äldre hus gäller de krav på taksäkerhetsanordningar som var i kraft vid tiden för bygglovets utfärdande. Om kaminen och skorstenen placeras vid en yttervägg kan det innebära att skorstenen blir ganska lång på taket men det kan finnas omständigheter som gör det möjligt att ha en kortare skorsten , ex. Kaminen måste ha ett visst avstånd till brännbart material.


Våra kunniga återförsäljare vet precis vilka mått och regler som gäller. I tidigare BFS har det även funnits hårdare regler t. Hvilke regler gælder for rensning af skorstenen ? Hvis du har en skorsten , der er i brug, har du også pligt til at få besøg af en skorstensfejer mindst én gang årligt. Det gælder skorstene, der er tilsluttet oliefyr, pejse, brændeovne eller petroleumsovne.


Vid större skorstenar skall en plattform på minst x m placeras max m under skorstenens krön. Plattformen skall förses med räcke höjd meter.

Idag kan du med ganska små insatser få den skorsten du behöver. Bygger du från grunden kan du välja mellan en murad skorsten eller en i rostfritt stål. I ett färdigbyggt hus är stålskorsten ofta det bästa alternativet. Det finns också ett stort urval av färger och modeller som går att kombinera med den eldstad som du har.


Höjd på byggnader – kap. PBL Allmänt råd Bestämmelser om höjd på byggnader bör kombineras med bestämmelser som reglerar markens höjdförhållanden och höjdlägen. Då markförhållandena är mycket oregelbundna bör höjd på byggnader anges som plushöjd över ett givet nollplan. Men beroende på skorstenslängden så kan det ibland behövas en längre skorsten för att få det undertryck (skorstensdrag) som krävs.


Din lokala skorstensfejaremästare kan hjälpa dig genom att beräkna lämplig höjd på just din skorsten. Hur reparerar man en skorsten (och vad kostar det?)? Mura igen hålet i skorstenen.


Har du bestämt dig för att ta bort din gamla kamin har du kanske inte längre behov av en skorsten. Reglerna innefattar bl. Jag pratade med sotaren (I Nybro Kommun, det KAN vara lite andra regler i andra kommuner) förra veckan angående detta. OM skorstenen är mer än meter ifrån huskroppen så behöver den bara sticka upp meter ovanför uterummets högsta punk.


Spis och skorsten ska ju innan användning besiktas av sotare. Skorstensrör, skorsten , rökrör, rökkanal och modulskorsten. Tysk skorstens kvalitet års garanti Professionell rådgivning Välj och beställ dina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg