måndag 29 april 2019

Irländska whiskysorter

Irländska whiskysorter

Whiskyguiden: Irländsk whiskey. Generellt sett är irländsk whiskey av typen blende d. Det finns oändligt många whiskysorter att välja på. Men oavsett vilken flaska som man skaffar och oavsett prisklass är det livets vatten som dricks, trots att det kanske inte känns så då whiskyn passerar smaklökarna.


Ordet whisky är egentligen en fonetisk översättning av det keltiska uttrycket uisge beatha som betyder livets vatten. En Irish Coffee tycker jag ska göras på Ja. Smaka irländska whiskysorter tillsammans med vackra irländska lantostar och irländskt sodabröd. Avsluta med några lyxiga irländska handgjorda praliner. Sju av världens bästa whiskysorter.


Så här smakar av världens finaste sorter från olika delar av världen enligt experten Jim Murray. I likhet med skotsk whisky är minimilagringstiden tre år på ekfat innan spriten får kallas whiskey. Ett gemensamt drag för Irländska whiskeysorter är att de ofta är fruktiga och relativt milda jämfört med skotsk whisky.


Irländsk whiskey måste vara framställd och lagrad på Irland. Den irländska ekonomin har under senare år förändrats från att vara jordbruksbaserad till en beroende av handel, industri och investeringar. Vid slutet av aktiviteten kommer en erfaren expert inom whiskyprovning att hålla i en generös provsmakning då du får möjligheten att smaka på en rad av utmärkta irländska whiskysorter och lära dig om deras subtila skillnader för att upptäcka de unika smakerna som gömmer sig under ytan. Den viktigaste skillnaden mellan irländska och andra whiskysorter är att det oftast trippel destilleras, har mältat och omältat korn. Ren konsumtion är dock lämpligt från en viss ålder av mognad.


Detta för att få media och konsumenter att rikta blickarna mot det irländska destilleriet. Denna buteljering fanns då endast att köpa på destilleriet och i tax-free butiker. Det första licensierade whiskeydestilleriet Bushmills finns på Nord-Irland.


Flertalet var givetvis illegala som sålde och skeppade vidare. På irländska sjön finns tre irländska whiskysorter me medan det på Nordsjön istället är skotsk whisky som gäller. Skotsk maltwhisky destilleras ofta gånger, men vissa destillerier, främst irländska (samt bland andra det skotska Auchentoshan vid Glasgow), destillerar gånger och minst ett (Springbank Distillers) destillerar i princip gånger (när de gör Springbank, men gånger för Longrow och gånger för Hazelburn).


Maltes Mältiga Mannar är en liten exklusiv grupp, som två gånger om året provar whisky. Det största antalet provningar har gjorts av skotsk maltwhisky, men många andra whiskysorter har ingått. Detsamma gäller för deras senare mixturer, vilka även de snabbt sålde slut. Cooley malt år, 9kr, smakade lite oljigt, single cask 5 behövde spädas ordentligt. Hade aldrig betalat de pengarna för alkohol.


Irländska whiskysorter

Pernod Ricard som äger övriga Irländska destillerier försökte i mitten på 90-talet köpa Cooley för £miljoner men köpet gick inte igenom. Destilleriet har köpt rätten att använda namnen Kilbeggan, ett av Irlands äldsta destillerier, samt Lockes. Båda dessa är stängda sedan länge.


Nej, skottarna var inte först på plan. Troligen var det istället några irländska munkar som kom underfund med hur man skulle gå till väga för att skapa denna gudabenådade dryck. Irländska sjön kom sedan whiskyn till Skottland och där slog den rot med besked. Jim Beam Black Label och Jack Daniels är exempel på populära amerikanska whiskysorter. Kända irländska whiskymärken är bland andra Connemara och Tullamore Dew.


Irländska whiskysorter

Det är nämligen så att medan den irländska whiskyn för det mesta saknar röksmak, så har skotsk whisky desto mer av den varan. I Skottland kan du hitta riktigt rökiga whiskysorter. Så om du är ett fan av just de rökiga tonerna, så kan det vara en bra idé att snegla mot de skotska flaskorna på hyllorna på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg