tisdag 12 mars 2019

Tidig pubertet tjejer

Tidig pubertet tjejer

Troligen handlar det inte om för tidig könsmognad om det enda som noterats på din dotter är behåring på slidan. Jag ska berätta varför. För tidig könsmognad misstänks vid följande tillfällen: bröstkörtelutvecklingen hos flickor börjar före åtta års ålder. När det finns en testikeltillväxt hos pojkar före nio års ålder. Många tidigt utvecklade flickor har det bra, och det är bara under särskilda omständigheter som en tidig pubertet verkar få negativa konsekvenser.


Man kan inte bara fokusera på den fysiska, biologiska utvecklingen, även sociala och psykiska faktorer är viktiga. Tidig pubertet måste sättas i ett sammanhang. Tidig bröstutveckling eller menstruation utgör tecknen på tidig pubertet hos flickor. Om det beror på en underliggande sjukdom kan den i sin tur också ge symtom, men det är ovanligt att det är orsaken.


Om du före års ålder uppvisar två av de tre vanligaste pubertetstecknen klassas det oftast som tidig pubertet. De tre pubertetstecknen är brösttillväxt, könsbehåring och tillväxtspurt. Dessutom klassas det som tidig mens om du fått din mens innan 1års ålder.


Det är gränsen för tidig mens. En del tjejer längtar efter att få bröst och mens, medan andra tycker det känns jobbigt. Men det är ju som sagt ingenting vi kan styra över, eftersom kroppen gör förändringarna av sig själv. Försök att se puberteten som en spännande tid.


Aldrig kommer din kropp att utvecklas så mycket och så snabbt som under de här åren! Har en 7-årig flicka som under års tid haft armsvett. Hon har nu även flytningar. Har varit i kontakt med skolläkare som anser att för tidig pubertet föreligger om det finns könsbehåring och brösttillväxt och det gör det inte i min dotters fall.


Tidig pubertet tjejer

Någon gång mellan och år brukar de flesta komma i puberteten. Då utvecklas kroppen från barn till vuxen. Till exempel förändras rösten och könet och en.


Man kan stoppa en tidig pubertet med hormonbehandlingar men det vill vi inte efter gemensamt beslut med läkare. Symtom på tidig pubertet hos flickor kan vara fysiska och känslomässiga. Passiv eller fysiska tecken kan vara att hon utvecklar blygd och hår under armarna. Bröst kan utvecklas tidigt. Snabb tillväxt i höjd kan uppstå och hon kan utveckla akne.


Flickor utvecklar ibland en mer mogen kroppslukt och kan börja menstruation. Alla med ”tjejkropp” är inte tjejer. Du kan till exempel känna dig som en kille, men ha kroppsdelar som tjejer oftast har. Du kanske känner dig som något annat än tjej eller kille, eller inte som något kön alls. Om du upplever att kön och kropp inte stämmer överens, kan du få hjälp om.


Hos flickor rör det sig om tillväxt av bröstkörtlar och hos pojkar föreligger ökad testikelvolym. För tidig pubertet anses föreligga före åtta års ålder hos flickor och före nio års ålder hos pojkar. Starten för flickors pubertet kan ses som en tillväxtspurt några månader före bröstutvecklingen.


Vanlig ålder för detta är kring år, med en naturlig variation mellan år och år. Första menstruation inträffar efter cirka år av maximal tillväxtspurt, vilket brukar vara kring års ålder. Just att inte se ut som alla andra, är extra jobbigt de här åren. När det gäller pojkar är det de själva som ivrigt väntar på att något ska börja hända.


Barn i västvärlden når även puberteten allt tidigare. Risken är att vuxna ställer för höga krav på barn som ser äldre ut. En 8-årig flicka med bröst är fortfarande ett barn, säger Olle Söder, professor i barnmedicin. Under puberteten brukar de flesta tjejer ha massor med frågor och funderingar.


Här hittar du användbara tips om hur du pratar med din dotter om puberteten. Therése Skoog kan nu slå fast att tidig pubertet i sig inte räcker som förklaring, utan att det krävs ytterligare faktorer för att det ska uppstå problem. Visst spelar det en roll vid vilken ålder tjejer utvecklas jämfört med sina jämnåriga, men det är långt ifrån allt. Men själva temat för tidig mognad har ännu inte studerats bra – särskilt i Ryssland och Västeuropa. Det som är mest påtagligt under killars pubertet och tjejers pubertet är förstås hur kroppen förändras.


Ett tecken på att man har blivit vuxen är det faktum att man själv kan få barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg