fredag 29 mars 2019

Högtider i sverige

Billigt Bilsemester till Sverige med halvpension. Boka ditt boende idag och spara pengar - Se våra erbjudanden här! Samiska högtider och traditioner. Den samiska nationaldagen firas den februari.


En högtid är en speciell och viktig händelse som firas ofta, till exempel påsk.

Många traditioner och högtider som firas i Sverige kommer från religionen. En del traditioner har en kristen bakgrund. Lutfisk är högtidsmat och serveras till jul tillsammans med kokt potatis och någon slags sås, i Sverige ofta bechamel. Runt lucia slaktades vanligen grisen från vilken man får julbordets huvudrätt, julskinkan, men även inlagda grisfötter har varit ett vanligt inslag på många julbord runtom i Sverige.


En återkommande fråga är när halloween infaller i Sverige. Välkommen till Högtider och traditioner – en blogg om hur och varför vi firar. Bloggen är en samling med över 3frågor och svar om olika svenska (och en del andra) högtider och traditioner.


Här finns de vanligaste frågorna samlade.

Kristendomens högtider Inom kristendomen finns det många högtider. De flesta av årets högtider kretsar kring händelser i Jesu liv, men det finns också högtider som lyfter fram helgon, martyrer och apostlar. En helgdag är i Sverige en arbetsfri dag avsedd för vila eller religiösa högtider. I Sverige är helgdagarna fastställda i Svensk författningssamling som en söndag, eller en annan dag i en lista av helgdagar, varav somliga alltid hamnar på en fix veckodag, medan andra beräknas så att de hamnar på olika veckodagar olika år.


Olika typer av öl dricks ofta som måltidsdryck i Sverige och vanligast är, som i många andra länder, öl av typen ljus. Några viktiga judiska högtider Sammanlagt finns i dag cirka miljoner judar och de flesta av dem bor utanför staten Israel. Judarna har olika slags högtider där sabbaten är den viktigaste. Denna högtid har ett spikat datum i USA, till skillnad från i Sverige där datumet för Halloween har varit mer flytande. I Amerika, där Halloween har en betydligt längre historia än hos oss, firar man denna spökafton oktober.


Många av dessa högtider är roliga att fira i USA. Bibelns helger - Herrens högtider Redan under de första århundradena slutade den kristna församlingen att fira de bibliska helgerna - därför att de betraktades som judiska och därför avskyvärda. Ser man till medlemsantalet är pingströrelsen den största frikyrkliga rörelsen i Sverige. Pingströrelsen har således haft större betydelse för frikyrkligheten i Sverige än i flertalet andra länder.


Dessa datum kan ändras när ändringar meddelas, så var snäll och kolla regelbundet för uppdateringar. Eid al-adha är en av två muslimska högtider (den andra är eid al-fitr) som firas av muslimer över hela värden. Högtiden kallas även ”det osyrade brödets högtid ” och man äter just detta osyrade bröd - matsa.

Shavuot: Firas sju veckor efter Pesach till minne av att Gud gav det judiska folket stentavlorna med de Tio Budorden. Som en kontrast till våra alltmer stressiga vardagsliv drömmer nog många av oss om stillheten, tystnaden och närheten till skog och mark. Genom att tälta, bo i husvagn eller semestra med husbil kommer man både lite närmare naturen och får chansen att uppleva Sverige när det är som vackrast. Här samlar vi alla artiklar om Högtider. Fler artiklar hittar du i följande artikelserier: Fredagsvinet, Svenska språket och Harrisons historia.


Andra ämnen som ofta förekommer i artiklar om Högtider är: SvD Premium, Jul, Historia och Språk. Jul och midsommar är exempel på högtider som firas en gång om året. Påsken är den viktigaste kristna högtiden. Julen firas i december och är från början en kristen högtid till minnet av Jesu födelse.


Där kallades tomten för S:t Nicolaus samt Santa Claus, fast i Sverige fick han heta jultomte. Svensk Almanacka är en kalender som innehåller namnsdagar, flaggdagar och högtider m. Utöver detta finns möjligheten att lägga in egna notiser, som är ett önskemål många av våra användare har haft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg