tisdag 19 mars 2019

Högtider 2016

Datum för helgerna påsk, pingst och midsommar. Frågor som varifrån alla högtider härstammar från och varför de firas, reds ut i filmen. Filmen börjar med nyårsafton och vi får därefter följa många högtider under hela året.


På våren har vi många kristna högtider , såsom påsken. Många målar ägg, pyntar och dekorerar hemmet med påskägg.

Denna kalender visar en förteckning över årets alla dagar, veckor och månader med uppgifter om allmänna helgdagar, namnsdagar, flaggdagar och månens alla faser. Kalendern inkluderar även de kyrkliga högtiderna , dvs kalendern visar kyrkoåret. Eid al-adha är en av två muslimska högtider (den andra är eid al-fitr) som firas av muslimer över hela värden. Ståtlig Akademisk högtid. Nu är de nya professorerna installerade och de nya doktorerna har fått sina hattar.


I helgen firades Akademisk högtid på Luleå tekniska universitet, med ståtlig ceremoni och festlig bankett. Muhammeds himmelsfärd är en glad högtid som firas av alla muslimer. Enligt legenden var det ärkeängeln Gabriel som tog Muhammed på en nattlig färd genom himlen från Mekka till västra muren i Jerusalem.

Helgdagar och högtider Turkiet firar precis som Sverige högtider då man besöker familjen, äter god mat och har det trevligt tillsammans. Banker och flera statliga företag kan ha stängt under vissa högtider. Svensk Almanacka är en kalender som innehåller namnsdagar, flaggdagar och högtider m. Utöver detta finns möjligheten att lägga in egna notiser, som är ett önskemål många av våra användare har haft.


Under denna månad infaller likaså en av islams två högtider , eid al-adhā. Dessa båda tillfällen, vallfärden och eid al-adha, är oupplösligt förbundna med profeten ʾIbrāhīm (över honom vare Guds frid), känd i judiska och kristna traditioner som Abraham. En av de största och äldsta sajterna om islam på svenska. Förutom en gedigen information om islams läror kan du här ställa dina frågor om islam eller om.


Akademisk högtid Under installations- och promotionscereminin installeras och promoveras Mittuniversitetets nya professorer, hedersdoktorer och doktorer. Det finns många högtider , helgdagar och festivaler i Thailand. Den mest kända högtiden i Thailand är Songkran. Stora helgdagar i Thailand som Kinesiska nyåret, Songkran, Loy Kratong, Jul och Nyår kan hotell, flyg, bussar, tåg och båtar bli fullbokade. Denna högtid kallas Mavalid al-Nabi som betyder profetens födelsedag.


Han föddes i Mekka den 12:e dagen i månaden Rebi I, (den augusti år 5e.Kr.). Högtiden firas olika i olika länder, t. Turkiet, Egypten och Iran, men det finns alltid gatuprocessioner och särskilda gudstjänster i moskén denna dag.

Kyrkoåret, kalender med högtider och helger Kyrkoåret är en kalender där du varje vecka kan läsa olika bibeltexter. De handlar bland annat om Jesus liv och innehåller tankar om livet. I Amerika, där Halloween har en betydligt längre historia än hos oss, firar man denna spökafton oktober. Många av dessa högtider är roliga att fira i USA. Detta försvåras ytterligare av att något exakt datum för de muslimska högtiderna eid al-fitr och eid al-adha inte går att fastställa i förväg då den är beroende av att månen siktats.


Det kan av arbetsgivare uppfattas som att man bara hittar på att det är en stor högtid för att få en extra fridag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg