onsdag 27 mars 2019

Högtider islam

I islam finns utöver denna veckovisa högtidsdagen djumah (fredag) två årsvisa högtider. Den ena, eid ul-adha, infaller vid pilgrimsfärden och den andra, eid ul-fitr, infaller efter fastan. Den tolfte månaden i den islamiska kalendern kallas dhul hijjah. Det är den månad i vilken islams femte grundpelare – vallfärden. De flesta muslimerna bor i Asien.


Gemensamt för de flesta av dem är firandet av de viktigaste muslimska högtiderna.

Denna högtid kallas Mavalid al-Nabi som betyder profetens födelsedag. Han föddes i Mekka den 12:e dagen i månaden Rebi I, (den augusti år 5e.Kr.). Högtiden firas olika i olika länder, t. Turkiet, Egypten och Iran, men det finns alltid gatuprocessioner och särskilda gudstjänster i moskén denna dag.


Faktatext på Immigrantinstitutets webbsida där du kan läsa kortfattat om islamiska högtider. Hoppa till huvudinnehåll ANNONS. Det är en extra helig ti för det var då som Muhammed tog emot de första uppenbarelserna ur Koranen. Den kväll då Muhammed fick sin allra första uppenbarelse kallas ”Laylat-al-qadr” (allmaktens natt eller ödets natt).


Detta gör att de muslimska högtiderna (ex. eid al-fitr och eid al-adha) är på olika datum i den svenska kalendern från år till år.

Det finns en rad olika lokala fester och olika trosinriktningar inom islam har egna högtider som man firar. En av de största och äldsta sajterna om islam på svenska. Förutom en gedigen information om islams läror kan du här ställa dina frågor om islam eller om.


Detta är islam i sin allra mest generella bemärkelse, det vill säga islam som ett naturligt, universellt tillstånd som utgör förutsättningen för existensen som sådan. Men det är bara de som erkänner och frivilligt bejakar detta (enligt Koranen) oundvikliga existentiella faktum, som räknas som muslimer i religiös bemärkelse. ISLAMjuli, Ramadan: Ramadan pågår i dagar. När solen är uppe får man varken äta eller dricka, men om kvällen och natten firas Ramadan med festligheter med släkt och vänner.


Fastan är en av islams fem pelare och det var under ramadan som profeten Muhammes tog emot koranen från Allah. Eid al-fitr: Markerar slutet av fastan. Vilka är islams största högtider ? I filmen får vi reda på vilka de vanligaste högtiderna och traditionerna är inom islam. Profeten Mohammed föddes år 5evt i staden Mecka. I området trodde man på olika gudar, bland annat Allah.


När han var år kallades han till Allahs profet. Det innebär att högtiderna flyttar sig elva dagar varje år i förhållande till solkalendern, som (av 1ord) Utbredning. Kristendomens högtider Inom kristendomen finns det många högtider.


Kristendomens viktigaste högtider är jul, påsk och pingst. I båda högtiderna äter man en festmåltid där man samlar ihop nära och kära.

En bön utförs fem gånger inom båda högtiderna. Men inom islam kan kvinnorna utföra bönen hemma om de så vill men för männen är det obligatorisk att gå till moskén och be. Muhammed föddes som Muhammed ibn Abdullah i Mecka omkring 5år e. Islam använder månkalendern.


Kr enligt den islamistiska historiearkivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg