torsdag 27 oktober 2016

För hög spänning i vägguttag

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom renovering och bygg. Jämför pris byggvaror. Hitta rätt produkt till rätt pris. Glödlamporna går ofta sönder här hemma. Undrar om det kan vara för hög spänning !

Vad får det lov att vara i vägguttaget ? Får det vara mer än 240V? De boende i två av de nybyggda bostadsrättshusen på Sandåkern i Umeå fick en otrevlig start på september när huset plötsligt matades med för hög spänning. All elektronisk utrustning slogs ut vid tillfället, men enligt elnätets ägare Umeå Energi fanns ingen risk för personskada, eftersom huset är skyddat via jordning.


De är trots det tillåtna för användning vid 4V. Denna spänning förekommer endast i trefasuttag samt i vissa fast installerade maskiner, till. För utrustning med mycket hög effekt, till exempel spisar, finns oftast trefassystem med andra större kontakter.

Ny Teknik har vid upprepade tillfällen (bland annat här och här) rapporterat om Elsäkerhetsverkets skärpta inställning till laddning av elfordon via vanliga vägguttag , så kallade schukouttag. Dessa är inte gjorda för långvarig hög belastning, menar myndigheten och rekommenderar i stället laddbox med Typ 2-don. Re: Vägguttag spänningsmätning.


Att man i mätpunkten kan få olika spänningsnivåer för de olika faserna är helt normalt om du har någon form av last ansluten på någon eller flera av faserna. Elektrisk utrustning på fordon som används i utrymmen med explosiv miljö, skall uppfylla de särskilda föreskrifter som gäller för elektrisk anläggning i dylikt rum, se 850. Föreskrifterna gäller inte i fråga om starkströmsanläggning på luftfartyg. I dessa trappas spänningen ner till kV och går vidare till fördelningsstationer.


Nu börjar strömmen närma sig ditt hus, men den har fortfarande en för förbrukning alltför hög spänning. På fördelningsstationerna tas spänningen ner ytterligare till 2 eller kV innan den släpps vidare till nätstationerna. Spänningen i våra vägguttag ska ligga mellan 2och 2volt i normala fall. Under natten till tisdagen gjorde ett tekniskt fel att spänningen stack iväg till 2volt under några minuter i Västra Hamnen i Malmö. Rasmus Gustafsson som bor i Västra Hamnen märkte av problemet vid halv tolv-tiden på kvällen.


Detta under förutsättning att de komponenter som ingår i kretsen, t. Ansluts de till för hög spänning kan de gå sönder, kanske inte om spänningen bara är en aning för hög , men definitivt om spänningen är klart högre än den de är konstruerade för. I andra lägen kan det vara något annat än rena elektroner som men strömmen i vägguttagen har alltid frekvensen I vägguttaget är spänningen c:.

Ett ställverk är ett område med inkommande och utgående elledningar av olika spänning samt transformatorer för att anpassa spänningen mellan områdena. För att skicka energi över medelstora avstånd krävs inte lika stora stolpar och höga spänningar som i stamnätet. Regionnät finns med spänningar från 1kV ner till.


Högre spänning driver mer ström genom lampan som lyser starkare. All ström i vägguttagen kommer från kraftverk med generatorer som fungerar enligt samma princip som cykelgeneratorn. När magnetfält skapar spänning kallas det för induktion. Stamnätet är som stora kroppspulsådern i det svenska elnätet.


Din trafo kan ju lämna betydligt högre ström än vad du tar ut nu för tillfället. Ett alkaliskt AA-batteri har exempelvis spänningen V när det är helt nytt. En kompis till mig förstörde lite dyra hifi prylar (bla. rörsteg) p. Den första killen fick ersättning av elleverantören för trasiga hifigrejorna plus att de korrigerade spänningen in till honom på nått sätt. Jag vet att spänningen är för hög. Helt plötsligt blev det bara ett alternativ kvar.


Har du för hög spänning så har du fått bra tips om vad det kan bero på redan. Mät inne i huset där bekymrena finns. Det är viktigt att du mäter på alla faser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg