tisdag 11 oktober 2016

Bipolär typ 2 anhörig

Många anhöriga och närstående till personer som har en bipolär sjukdom är skickliga på att upptäcka tidiga symtom och sedan hantera den uppkomna situationen. Andra är så pressade av händelseutvecklingen att de har svårt att vara tillräckligt kyliga för att kunna fungera som objektiva iakttagare. Orsaken är att du kan behöva en annan behandling än den som enbart har återkommande depressioner.


Bipolär sjukdom är en psykisk diagnos som behandlas med läkemedel och psykoterapi. Det går inte helt att bota bipolär sjukdom men med rätt behandling går det att leva gott liv trots diagnosen.

Man brukar prata om att det finns två olika bipolära tillstånd: typ och typ 2. Vilka tidiga tecken som uppkommer varierar från person till person. Inga av dessa symptom var för sig innebär att du har bipolär sjukdom. Spontant tycker jag att detta påminner starkt om ”rapid cycling” bipolär sjukdom, alltså en snabb pendling mellan uppstämdhet och nedstämdhet, även kallad bipolär sjukdom typ 2. Om detta är den verkliga diagnosen, skulle jag personligen tycka att en ADHD-diagnos inte känns lika meningsfull. Det finns heller inga enkla test att göra för att ställa diagnos.


Diagnosen består i en längre utredning som görs av läkare.

I första hand består diagnostiseringen i observationer av och samtal med patienten. Just nu forskas det mycket om de genetiska orsakerna till bipolär sjukdom. Det är känt sedan länge att ärftligheten för bipolära syndrom är hög, men det har varit svårt att hitta orsakerna bakom. Skälet är att bipolär sjukdom, precis som exempelvis diabetes och högt blodtryck, är en genetiskt komplex sjukdom. Tidigare kallades en typ av bipolär sjukdom, bipolär I, för manodepressiv sjukdom.


En bipolär depression skiljer sig från vanliga depressioner på flera sätt. Insjuknandet sker snabbare, från några timmar till ett par veckor. Vanliga depressioner utvecklas under 1- månader.


Olika typer av bipolär sjukdom. Typ är när du växlar mellan mani och depression, typ betyder att du växlar mellan hypomani och depression. Om du misstänker att du eller någon annan har bipolär sjukdom ska du söka upp en. En hypomani är inte lika intensiv som en mani och är också mer varierande i tid. Depressionerna är återkommande, långa och svåra med kortare och lindrigare uppåt perioder, så kallade hypomanier.


Växlar mellan svåra depressioner och hypomanier. Hur kunde de ha missat det? Då väcktes tanken till liv igen för jag hade ingen aning om att det fanns flera typer.

Cirka 5-procent av befolkningen är drabbad av bipolär sjukdom typ den klassiska formen med manier och depressioner. Den lite lindrigare formen, typ , skiljer sig genom att du aldrig blir manisk utan istället drabbas av perioder med lindrigare uppvarvning, så kallade hypomanier. Typ förekommer hos procent av befolkningen.


Jag diagnosticerades för fyra år sedan och har medicinerat lika länge. Fråga: Jag undrar hur säker diagnosen bipolär sjukdom typ (tidigare manodepressivitet, reds. anm.) är i relation till likartade symptomkomplex som till exempel borderline eller en känslig personlighet med otryggt anknytningsmönster - som kanske reagerar lite starkare än många på livets påfrestningar? Tillståndet brukar debutera mellan och års ålder, men stora variationer förekommer. Jag är en bra, trygg förälder till mina barn. Det är ungefär dubbelt så vanligt att debuten är en depression som att det är en mani.


Nu har vi datum för kommande omgång av anhörigskursen. Nästa kurs startar januari och är förlagd på tillfällen. Kursen är väldigt eftertraktad och antalet platser är begränsat.


Först till kvarn gäller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg