måndag 24 oktober 2016

Brahmin präst

Marknadens största utbud av roliga prylar. Snabb leverans och grymma priser! I den tidiga hinduismen - fram till ca 3f. Brahminerna har under många århundraden haft ett mycket stor inflytande i det indiska samhället. Brahminer tillhör den absolut högsta av de fyra äldsta indiska kasterna.


Brahmin präst

Präst inom brahmanismen. För att använda tjänsten Tigtag måste du vara inloggad med ett personligt konto. Templen är den plats gudarna bor på.


Inne i de större templen arbetar präster med att hålla rent och snyggt. De tänder ljus, antänder rökelse, plockar bort gamla offer så de inte börjar ruttna och tvättar av gudabilderna. Allt detta sker även om ingen kommer och besöker gudarna. Sak Yant - Hah Taew eller helig linjer, är en thailändsk traditionell tatuering som oftast görs utav en buddhistisk munk eller en brahmin präst. Tatueringen sägs skänka en välsignelse på mottagaren, vanligen med kärlek, framgång i alla aspekter av livet,charm, lycka och skydd mot onda andar och förvisning av otur.


Brahmin präst

Præst inden for hinduisme, men henviser også til den øverste sociale klasse (varna). Efter att personen har dött tvättas kroppen av sjukhuspersonalen (som ska vara av samma kön som den döde) samtidigt som en brahmin (präst ) läser valda delar ur Bhagavad-gita. Under tvättningstiden ska kroppen alltid vara vänd mot. En astrolog, brahmin-präst eller munk rådfrågas om vilken tidpunkt invigningar, viktiga arbeten, ceremonier, festligheter och ritualer ska påbörjas. En brahmin (af sanskrit ब्राह्मण brāhmaṇa) er i det traditionelle indiske samfund en hindu-præst eller et medlem af den øverste kaste.


Indelningen liknar det medeltida europeiska ståndssamhällets indelning i adel, präster , borgare och bönder. Det klassiska begreppet för kast är varna. De fyra ursprungliga kasternas färger är: vitt för prästerna , rött för krigarna, gult för köpmännen och svart för arbetarna. Ordet varna betyder färg.


Ursprungligen präster , kom brahminerna att bli den högsta kasten. Kastsystemet har under lång tid givit brahminerna stora fördelar i det indiska samhället. Med brahmanism menas en fornindisk religion grundad på kastsystemet, med brahminerna som ärftligt prästerskap och med Veda som uppenbarad kanon.


Brahman-världsaltet, Brahma- gu Brahmin-präst. Brahma skapar allt, dyrkas inte så mycket och är gift med Sarasvati- kunskapens och vishetens gudinna. Vishnu- upprätthållaren, den som håller saker stabilt. Ofta en lotus som växer ur naveln.


Brahmin - prästen leder även resningen och installationen av andehuset. Därefter hålls en invigningsceremoni där anden bjuds in att bosätta sig. Det är en påkostad och komplicerad ritual med en mängd gåvor och offer, både till själva andehuset och till anden. Dagen och den exakta tidpunkten för ceremonin är viktig.


Ungefär hur många judar finns det i världen och var bor de flesta? Testa dina kunskaper i quizet Judendom och tävla med andra! Skapa egna quiz enkelt och snabbt.


Om man vet att någon är döende så ska den få vara i ett eget rum. I rummet ska det finnas ett altare samt gudabilder uppsatta. Be eleverna att kategorisera frågorna i ”Faktafrågor”, ex: Vilka uppdrag har en brahmin ? Kirtan är en sorts sång.


Frågor att resonera kring”, ex: Vad är skillnaderna mellan de olika andliga ledarna inom hinduismen? Att få möjlighet att ställa egna frågor skapar nyfikenhet och engagemang hos eleverna. Jo jag vet vad ordet betyder men det ändrar ju inte att det finns vissa intressanta aspekter i blodsoffer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg