onsdag 26 oktober 2016

Vad äter höns

Får det vara en nypa grus? Kanske en näve gräsklipp? Bjud dina höns på rätt mat så mår de bra och ger goda, gula ägg.


Höns behöver få hel säd (men inte råg), grönfoder och krossade snäckskal (som ser till att äggskalen blir hårda), men annars äter de det mesta. Höns älskar matrester (i småbitar!) som tex spagetti, brö kokt potatis, riven ost med mera. Man får prova sig fram till vad de gillar, säger Karin.

Höns äter i stort sett allt du ger dem (inom rimliga gränser). De kommer gilla pasta, gröna grönsaker, gryn, russin, banan… vi kan fortsätta hur länge som helst. Det är kul att ge dem godsaker iblan men se till att de inte får för mycket eftersom de kommer bli mätta och inte äta sitt viktiga foder. Hönsen och katten Pumpan delar på lite matrester.


Vart gör man av all hönsbajs? Hur många ägg lägger de? Intresset för att ha egna höns har ökat markant de senaste åren. Att ha höns är faktiskt enklare än vad man tror.


Här är tips till dig som drömmer om egna höns.

När vi äter frukt så sparar vi sånt som blir kvar, skal, kärnhus osv. Skalen kokar jag oftast, kärnhusen får dom pyssla på med som dom är. Sparar alltid potatisskal och kokar sen till hönsen (många säger att rå potatis inte är bra för höns så för säkerhetsskull kokar jag dom innan). Det kanske stod nånstans men jag uppfattade det inte :) Vi har höns som är loman med en gnutta leghorn. Mycket trevliga och lugna individer.


Våra går ofta ute och pickar i gräset. Dom går in snällt i hönshuset på em. Blandsä värpfoder och småkryp plus en och annan växt och blomma från trädgården slinker ner på sommaren.


Salta saker - Höns kan drabbas av saltförgiftning, eftersom de naturligt inte äter mycket salt. Vad gillar hönsen att äta? Möglig mat - Möglig mat bör aldrig ges till höns eftersom mögel kan göra hönsen sjuka och till och med döda dem. Ja, det undrar nog många och det finns många åsikter om detta… och kanske inget komplett svar… Eftersom jag ville veta hur mycket värpfoder triggar värpandet kollade jag med Blå Stjärnans fågelexpert.


Allt som är giftigt och onyttigt för oss är det även för dem – t. En höna behöver inte någon särskilld födotyp. De äter både animalier och vegetabilier. Det är viktigt att en höna får mat och friskt vatten varje dag.


Torrfoder: Sä vete, korn eller havre. Majs är bra som vinterfoder.

Det finns färdigblandat foder i välsorterade djuraffärer. Vi äter kyckling som aldrig förr! Och vi låter oss inspireras av främmande kulturers spännande recept och tillagningsformer.


Att kyckling är populärt är lätt att förstå eftersom kycklingens kött är gott, nyttigt, lättlagat och klimatsmart. Kyckling är det vi äter mest av när det gäller kött från fjäderfä. I trädgården äter de topparna på gräset, allehanda kryp och maskar. Hönsen ska alltid ha tillgång till friskt vatten, krossade snäcksal och sandbad som de kan ”bada” i. Missa inget nummer av Lantliv matvin! Klicka här för prenumerationserbjudanden!


Precis som vi människor kan höns se färger och nyanser, vilket brukar vara ganska ovanligt hos djur. Fågelinfluensan är extremt farlig för höns. Ytan för ekologiska höns är sex hönor per kvadratmeter.


Enligt kraven måste hönsen ha tillgång till dagsljus från fönster året om och vistas utomhus under betesperioden maj till september. Uteytan ska då vara fyra kvadratmeter per höna. Gaffel: I Gainesville, Georgia, USA, är det olagligt att äta kyckling (och höns ) med gaffel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg