torsdag 11 oktober 2018

Nya ryssland

Det låg mellan Dnestr, Lillrysslan Donkosackernas lan Azovska sjön och Svarta havet. En ny ledare eller borgmästare ska väljas. Men många politiker har stoppats i valet. De som stoppats är politiker som är motståndare till partiet som har makten i Moskva och Ryssland.


De senaste veckorna har det varit stora protester i Moskva. Människor är arga för att politikerna stoppas.

I ett uttalande från det amerikanska utrikesdepartementet heter det att Washington kommer att motsätta sig förlängning av alla lån eller ekonomisk eller teknisk hjälp till Ryssland från internationella finansinstitut. Dessutom ska amerikanska bankers möjligheter att hjälpa Ryssland med sin statsskuld att begränsas. Ryssland erkänner Sudans nya styre sedan president Omar al-Bashir avsatts, enligt vice utrikesminister Mikhail Bogdanov, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria. Också Egypten har offentliggjort sitt stöd för regimen medan USA lockar med möjliga belöningar framöver.


Nya USA-sanktioner mot Ryssland. Avspärrningar vid den plats där den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter hittades. Putins nya vapen – supersnabba robotar Vladimir Putin och Ryssland har utvecklat nya vapensystem, däribland Avangard – supersnabba robotar.


Allt det senaste om Ryssland samlade på ett ställe.

Här nedan på Expressen. Storfurstendömet Finland bestod förutom av de landskap som tidigare ansetts vara delar av Finland även av Åland och östra Norrland. Samtidigt genomfördes en serie nya reformer för att stärka landets marknadsekonomi, reglerna för företag förenklades liksom skattelagstiftingen. Enligt Shoigu innebär nya ryska vapensystem, inklusive Avangar att Ryssland kan garantera sin säkerhet utan ny kostsam kapprustning.


Putin avslöjade i fjol att robotsystemet var på gång. Tidigare i veckan sade han att Ryssland inte längre försöker komma ikapp vapenutvecklingen i väst: – Detta är en unik situation i vår moderna. Kan leda till nytt race.


I lördags kom samma besked från Ryssland och president Vladimir Putin, att de lämnar avtalet och vill börja se över nya vapen som tidigare inte varit tillåtna. Många analytiker befarar att en ny kapprustning kommer sätta i gång om länderna lämnar avtalet. USA inför nya sanktioner mot Ryssland , med anledning av nervgiftattacken mot ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i Storbritannien tidigare i år.


Om sanktionerna införs fullt ut kan det få omfattande konsekvenser för handel och diplomati mellan de två stormakterna. Ryssland påstår sig nu ha satt de första delarna av sitt supersnabba robotsystem i aktiv tjänst. Det kallas för Avangar och är ett av de så kallade nya vapnen som Ryssland , och speciellt president Vladimir Putin, talat om länge. Enligt Topychkanov har Ryssland i alla fall tekniken – eftersom nästan alla nya vapen bygger på teknik från Sovjet. Idén om kärnkraftsdrivna vapen kan kopplas till sovjetiska experiment med atomdrivna bombare.


Den tunga ballistiska missilen Samrat är förvisso ny , men den använder mycket teknik från sovjetisk tid. Putins uttalande om ” Nya ”Ryssland ” skulle kunna tyda på att Putin har ett större projekt på gång.

Han har redan en gång i april talat om ” Nya Ryssland ” Och ordvalet får bedömare att lystra till med tanke på begreppets känslomässiga och politiska laddning. Nya tillslag mot oppositionella i Ryssland. Genomsökningar har gjorts på kontor i regioner, enligt utredarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg