onsdag 31 oktober 2018

Luftspalt takfot

TENMAT Brandstopp används där man vill behålla den ventilerade luftspalten och samtidigt utforma takfoten så att omfattande brandspridning begränsas. Skivan tätspikas mot takstolar och hammarband. Den ska sluta minst 1mm över isoleringens översida och vara vinklad så att luftningen styrs förbi isoleringen och upp utefter yttertakets undersida. Luftspalten bör vara mm och den ska ha insektsnät.


Om jag inte behöver luftspalt , hur isolerar jag då smartast?

Skall jag ändå använda ångspärr? Funderar på hur jag skall göra där luftspalterna möts i takfoten. Har mm luftspalt bakom panelen och 45mm luftspalt under yttertaket. Att låta takets luftspalt stick ut utanför panelen skulle ju kännas bra om man skulle få vatten där av ngn anledning (inblåst snö, läckage, kondens).


Den enklaste vägen att gå hittils har varit att göra en tät takfot , och ventilera vindsutrymmet på annat sätt än en luftspalt i takfoten, som te. Men nu finns det alltså en lösning för att få till en takfot som både kan lufta och släppa ut fukt och kondens, och samtidigt vara brandsäker vid en eventuell brand. Vindavledare av kanalplast att använda som vindskydd vid ventilerad takfot.


Diffusionsöppen genom mikroperforering och fungerar tillsammans med isolerskivor och lösull i ett öppet vindsbjälklag.

TENMAT Ventilerade Brandstopp för luftspalter i takfot och yttervägg är ett flexibelt och högpresterande svällband som medför ett snabbt och enkelt montage. Brandstoppet används där man vill behålla den ventilerade luftspalten och samtidigt utforma takfoten så att omfattande brandspridning begränsas. Vid ventilation via takfoten ska luftspalten vara minst mm. Vid nyproduktion och om du har kontroll över tätheten kan ventilering göras via ventiler uppe i gavlarna, läs mer här.


Glöm inte att förse ventilerna med insektsnät! De flesta gavelventiler på marknaden har ett inbyggt insektsnät redan när du köper dem. För att säkerställa luftspalten om min mm då man använder tunna underlagstak kan man häfta fast en regel 25xmm på vindavledarens översida innan man monterar den.


Vid nedhängning av tunna undertak fäster man bara vindavledaren ca. I figur 5visas principen för ett fulliso-lerat snedtak utan luftspalt. Under takpan-norna finns ett vattenavvisande skikt di-rekt ovanpå isoleringen. Detta skikt är lufttätt men ånggenomsläppligt. Det bety-der att fukt som kommer in un-der takpannorna kan avledas utan att fukta upp isoleringen.


Skivorna kan även användas som sargar om du ska isolera en kallvind med lösull och måste sätta en sarg mot en del av vinden som inte ska isoleras. TENMAT ventilerade brandstopp för takfot och fasad möjliggör en enkel och kostnadseffektiv lösning för att stänga en luftspalt vid händelse av en brand. Brandstoppet är ett flexibelt svällband som medför ett snabbt och enkelt montage på byggarbetsplatsen.


Inbyggd takfot och luftspalt takfot FB Takfotsventil. Alla trähus behöver ventilation under taket.

Detta har tidigare ställt till problem eftersom brand lätt sprids genom de öppna luftspalterna i takfoten. Vid brand i rad- och kedjehus är detta den vanligaste orsaken till brandspridning mellan lägenheterna. Montering i tät takfot mellan isolertak och yttertak. Ventilation på vinden – Ingen luftspalt vid takfoten. Antalet skador på kalla ventilerade vindar har ökat.


Välj en butik för aktuellt pris och lagersaldo. Skriv in ditt postnummer så hittar vi automatiskt din närmsta butik. Eller välj själv butik i listan. Premium Loading. Skip trial month free.


Byggrutan luftspalt Daniel Hellström. Om vindsutrymmet ventileras via takfot får isoleringen inte ligga direkt mot yttertaket. Montera en vindavledare från takfoten, exempelvis ISOVER Takfotsluftning, efter anvisningar på produkten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg