fredag 12 oktober 2018

Hänga gardiner högt

Ett brett sortiment av gardiner i olika material. Handla enkelt hos Cellbes! Förnya ditt badrum hos Cellbes. Lakan, örngott, påslakan och mer. Från förkläden till muggar.


Skapa stämning med nya gardiner.

Kolla in det stora sortimentet på Ellos. Välj och vraka bland våra snygga möbler och inredning. Hos Nordic Nest hittar du skandinavisk inredning och design för hemmets alla rum.


Stort utbud av textilier. Har man lågt i tak ska man sätta gardinerna i tak! Det är min egen lilla gardin regel som fungerar lika bra med högt i tak som jag själv har. Här ovan ser ni mina egna gardiner i vardagsrummet och hur jag hängt dem från en takskena.


Oftast vinner ett fönster, och hela rummet, på att inte gardinen skymmer rutorna (och ljusflödet).

Höj gardinstången en bit mot taket för mer rymd. Gillar du mycket gardintyg, men har små fönster kan du passa på att trolla med gardinerna ! Det skapar rymd och ger intrycket av ett högre rum. Du glömmer funktionen. Vilken stil du eftersträvar med gardinerna är viktigt, men du bör också tänka på vilken funktion dina gardiner ska ha.


Detta är däremot något som ofta glöms bort. Eftersom detta är ett rum med högt i tak är det viktigt att inte tynga ner känslan i rummet med gardiner som sitter för lågt. Att lyfta hela gardinarrangemanget ger rymd åt ett rum. Det finns en uppsjö av bra och vackra gardinstänger och för att lyfta rummet till max finns det superpraktiska skenor som man fäster i taket.


Rummet tjänar på att gardinerna hängs högt , gärna i taket – det bidrar till att taket känns högre. Lättast och snyggast är det att fästa gardinerna på en skena. Tyvärr skapar det intrycket av att takhöjden är lägre än den faktiskt är. Många önskar sig en hög takhöj eftersom det ger ett lyxigare och luftigare intryck.


Häng gardinstången högt i stället, så nära taket som möjligt! Har du ett litet fönster som du gärna vill ska kännas större hänger du gardinerna sidan om fönstret. Då känns fönstret bredare och gardinerna tar inte upp ljusinsläppet. Har du tvärtom ett fönster som känns för stort låter du gardinerna hänga en bit in över fönstret och låter på så sätt gardinen skala av fönstret.


Dock är det fortfarande bra att hänga gardinerna så högt som möjligt.

Ett vanligt misstag är att stången monteras nästan i jämnhöjd med fönstrets överkant. Det här får såväl fönstret som rummet att verka mindre än det faktiskt är. De flesta vill gärna maximera takhöjden och hemmets känsla av rymd. Generösa fraktvillkor – Trygga och enkla köp – Roligt!


Kvalitet direkt från tillverkaren! Hur högt ska man hänga sina gardiner egentligen? Det vanligaste vad jag har hört är just ovanför fönsterkarmen.


Men så har jag läst att man ska hänga de i taket för lyxigare känsla, och att de ska hänga vid sidan och inte täcka fönstret. Hur ska jag göra om jag vill ha det riktigt fint? Om du har ett litet fönster och vill ha omtag så kan du sätta gardinen högt uppe, cirka en tredjedel av fönstret ovanför. Inte i samma höjd som fönstret!


Vill du få en gardin att hänga vackrast så fållar du den dubbelt. I ett rum med lågt till tak är det viktigt att hänga gardinerna nära eller i taket. Använd gärna gardiner som är randiga, det ger en upplevelse av att rummet har högre takhöjd. Med dubbla stänger hänger du gardinerna omlott och får då ett djup. Dessutom blir det lätt att mörklägga rummet.


Se vår guide med tips nedan. Helst vill man hänga gardinstången ganska högt upp och låta gardinen endast täcka en liten del av fönstret. Detta skapar effekten att fönstret är större än vad det faktiskt är, samt släpper in mycket ljus. Ja, hellre för långa än för korta, säger jag.


Mät med laser om du vill veta exakt och mät en knapp centimeter över golvet. Tyget lär hänga till sig något. Glöm inte krympmån, om du vet att du kommer att tvätta gardinerna.


Kommer de för högt upp, sänk gardinstången. Gardiner i vardagsrummet ger skydd mot insyn och stänger ljuset ute. Skenan monterar du i taket eller högt upp mot taket på önskad vägg, antingen med ett enkelt spår eller dubbla.


Många är skeptiska mot att hänga upp gardiner med skena eftersom de är rädda för att den ska synas ovanför gardinen. Detta problem frångår du genom att välja gardiner med veckband på baksidan. Först och främst tycker jag att det är snyggast att hänga gardinerna från tak. Det tjatar jag om, dels för att man slipper mormorsintryck av gardinstänger över fönstret, dels för att man upplever taket högre om man gör så.


Man kan dölja en takupphängd skena bakom en vit list, sk kornish.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg