torsdag 13 juli 2017

Mossor representativa arter

Du hittar garanterat dina must haves hos oss. Passa på - Gäller hela utbudet. Köp professional stylers här. Sebastian Professional hårvård. Begränsad kampanj - Missa inte.

Unna dig äkta arganolja här. Foundation, concealers, Glow etc. Superrabatt på topprodukter här. Boka biljetter snabbt och enkelt till ART på onewayticket. Boka evenemanget tillsammans med hotellpaket.


Att känna igen mossor kan vara väldigt svårt i början. Men när du börjar känna igen de vanligaste arterna (börja till exempel med husmossa, väggmossa och kvastmossa) så blir det enklare att sakta utvidga ditt kunnande.

Lågmälda och lågväxta ser vi dem överallt, men ägnar dem kanske inte så stor uppmärksamhet. Med tiden täcker de ytorna de växer på och inger en vördsam känsla av ålder. Vi talar om mossor och lavar.


Här kan du läsa mer om mossor. Vi skulle vilja visa dig en beskrivning här men webbplatsen du tittar på tillåter inte detta. Gul nålfruktsmossa Phaeoceros carolinianus. Endast två arter i denna grupp finns i Sverige.


Varje art har en beskrivning av de makroskopiska resp. De makroskopiska färgfotografierna tagna av Jukka Laine är knivskarpa och representativa. De mikroskopiska fotona är starkt infärgade och ibland något suddiga, men säkerligen användbara. Arbetar nu med miljöövervakning i fjäll, skog och våtmarker samt med åtgärdsprogram för hotade arter.


Tomas Hallingbäck arbetar på ArtDatabanken med mossor på halvtid. Europas mossor i samarbete med ett tiotal andra experter från olika hörn av Europa. Mossor behöver ljus för att växa och kan alltså inte växa där det är alltför mörkt även om många arter är duktiga på att klara sig med bara lite ljus. Hur förökar sig mossor ?

Mossor sprider sig med sporer som produceras i sporhus (kapslar). Aspfjädermossa, Neckera pennata, en spännande mossa i spännande miljöer. Brännmossan, Ceratodon purpureus, en vanlig mossa som är iögonfallande på våren.


Blåmossa – en vårgrön kudde i skogen. Cinclidotus nyholmiae, en forsmossa från Turkiet. Det förekommer, hos vissa arter , att gametofyten förökar sig asexuellt, utan någon befruktning och utan att nya sporofyter växer upp. Det finns mängder av gräsarter men bara ett fåtal av dem är lämpliga att använda till gräsmatta.


Av de arter som passar för gräsmattor har det utvecklats många sorter som anpassats till olika landsdelars klimat och växtförhållanden, som ljus, temperatur, dagslängd och nederbörd. Mossorna tillhör kryptogamerna, sporväxterna! Ordet ”kryptogam” betyder kryptiskt, fördolt bröllop och det härrör från en tid då man inte visste hur de förökade sig. Andra sporväxter är ormbunkar, svampar och lavar. De flesta påträffas i fuktiga miljöer och många gynnas av.


Mossor Tar upp vatten och näring direkt ur luften I skogen är mossor ett vanligt inslag. De växer bland annat på marken, berghällar, stenar, stubbar och nedfallna träd. Mossa består av en svag stam med barrliknande blad.


De små trådliknande rötterna har endast funktionen att hålla fast mossan i marken. Hittills finns dock endast två studier där utveck-lingen av arter följts under flera år efter avverkningen. Mossor och lavar är ibland väldigt lika varandra till utseendet – det finns underarter av båda som är snarlika varandra både till färg och form.


Men skenet bedrar, det rör sig om två vitt skilda växter, som kan klara av olika förhållande och som är känsliga för olika saker. De substrat som mossan föredrar är relativt kortlivade och därför är det viktigt att det finns en kontinuerlig tillgång på lämplig ved inom spridningsavstånd på varje lokal. Den här utgåvan av Lavar och mossor : vanliga arter är slutsåld.


Kom in och se andra utgåvor eller andra böcker av samma författare. Dess totala utbredning är norra halvklotets tempererade delar. Arten förekommer på torvjord i södra och mellersta Sverige. Praktvitmossa, ”Sphágnum magellánicum”, gör verkligen skäl för sitt namn.


Den växer allmänt i hela Norden i både kärr och mossar. Mossan bildar låga tuvor eller vida mattor särskilt ute på mossar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg