fredag 21 juli 2017

Att leva med en bipolär partner

En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser.


Att ha en bipolär partner kan vara tufft. Oftast syns inte sjukdomen, men när den gör det är det en helt fruktansvärd sjukdom att leva med. Och den är tuff för anhöriga.

Men med bra kommunikation och rätt stöd kan det gå hur bra som helst. Jag delar med mig av mina bästa tips till dig som har en bipolär partner. Om du känner att det blir svårare för dig att hantera din partners sjukdom är det bra om du pratar med en terapeut. Det finns inte någon anledning att känna dig skyldig. Förresten finns det en jättelång tråd angående hur det är, enligt de som skrivit i tråden, att leva med bipolära personer.


Där kan du säkert finna något matnyttigt. Tyvärr är det dock väldigt mycket generaliserande i tråden. Men sånt får man ta på nätet. Cecilia om att leva med en bipolär partner.

Varför var det här tvunget att drabba oss? Det är en fråga som många människor någon gång ställer sig när deras familj påverkas av bipolär sjukdom. Psykolog Egil Linge förklarar hur det är att ha en bipolär diagnos och att leva tillsammans med en person som har denna diagnos. Johan Olofsson och hans sambo Katarina Östergren berättar om sina erfarenheter av att Johan har fått diagnosen. Ett program som tar upp ämnet att leva med en partner som lider av psykisk sjukdom.


Det är så intressant, men även skrämmande tycker jag att höra hur hon behandlats av många nära runt henne genom åren. Men tillbaka till ditt problem, det är klurigta att leva med bipolär och att leva med någon som har bipolär. Har du läst om bipolär typ förstår du hur hon har det i sig själv, har hon berättat hur just hon fungerar.


Det är ganska vanligt att man börjar tvivla och bli lite knäpp när man är gravid! Talar nu av egen erfarenhet! Att i detta fallet ignorera känslorna och följa huvudets sunda tankar är något av det svåraste jag har varit med om, förstår inte hur bipolära kan vara så in i helvete lätta att tycka om och förlåta, och just det verkar vara ett återkommande problem med att träffa en bipolär efter vad jag läst mig till. Sätter ingen diagnos såklart mest nyfiken på hur det är att leva med nån som är bipolär.


Hon är inte utredd nej. Och har oxå tänkt tanken att det är nån annan. Tycker mest synd om henne då hon förstör rätt mycket för sig själv när dessa perioder kommer. Men en dag börjar han förändras och plötsligt får han sin första psykos. En dag är Henrik som en helt annan person när han kommer hem från jo.


Ju mer paret förstår sjukdomen, desto mindre kommer deras relation att lida. Att leva med en partner med bipolär sjukdom involverar alltså mycket anpassning.

Sjukdomen sätter ofta en enorm press på dina relationer. Bipolär sjukdom är inte lätt att leva med. Om du befinner dig mitt i en manisk eller depressiv period kan det hända att du inte är medveten om de skador som dina vänskapsrelationer och familjerelationer utsätts för. Hans blick är helt svart, det är som att han inte hör henne.


Att lära sig att stödja en partner med bipolär tar tålamod och förståelse. Det är viktigt att respektera personliga gränser och de av din partner samtidigt visar omsorg. Att dessutom träffa en partner som är sjuk eller att leva vid sidan av en som insjuknar innebär en ännu större komplexitet i tillvaron. Vi har intresserat oss för hur det kan se ut för en person att leva med en partner som har diagnosen bipolär sjukdom.


Med åren har jag lärt mig att bli bättre på att veta var mina gränser går. Det gäller att hitta en balans i aktivitet och vila. Att leva ett hälsosamt liv med kost, motion och framför allt sömn.


Inte ha alltför höga ambitioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg