fredag 28 juli 2017

Gasig mage lös avföring

Svårigheter att bryta ned FODMAP (vissa kolhydrater) eller fett är en vanlig orsak om man regelbundet är lös i magen. Om du ofta blir lös i samband med måltid eller upplever att du regelbundet även är gasig och upplåst så är det ett vanligt tecken på dålig matsmältning. Vanligt är också magknip och en känsla av uppkördhet. Obalans gör magen orolig. Orsaken till en orolig mage kan också vara att balansen mellan nyttiga och onyttiga bakterier i tarmen är störd.


Om din kropp har problem med att hantera vissa livsmedel, resulterar det allt som oftast i gasbildning och en pruttig mage.

Glutenintolerans, eller celiaki, är ett exempel på en autoimmun sjukdom som kan leda till en gasig mage. Känner du igen de här symptomen, kan det vara läge att besöka din läkare för en vidare utredning. Jag har blivit väldigt lös i magen och måste springa på toaletten varannan timme när det är som värst. Diarrén har nu hållit på i flera månader.


Ibland är den helt flytande och håller på att rinna ut så jag måste ha trosskydd för jämnan. Samtidigt spänner det och gör ont och bullrar i magen. Aptiten dalar och du kan ha magknip.


Det finns också en och annan – inte alls lika känd – variant av förstoppning, nämligen så kallad dold förstoppning. Då har du dagliga toalettbesök men blir inte av med avföringen.

Många har en mage som krånglar och är orolig. Den kan vara trög, lös , gasig , uppsväll kniper, värker eller knorrar. Och det påverkar hela kroppen, ja hela livet. Eftersom magen är kroppens centrum bestämmer den också hur vi mår psykiskt.


Alla kan dessutom drabbas av magsjuka och illamående från tid till annan. SymptoTrög mage som gör det svårt att få ut hård avföring. Orsak: För lite fibrer i kosten, miljöombyte, känslig tarm, för lite vätska, för mycket stillasittande, stress och oro, att inte ha gått på toa när det tryckt på. En svullen och orolig ­ballong­ mage är inte roligt.


Den kan göra dig på dåligt humör, få dig att känna dig ful och påverka ditt sociala liv. Ofta är det svårt att veta vad den oroliga magen beror på och den medicinska hjälpen är begränsad. Men det finns en hel del som du själv kan göra för att lugna magen. Ett inte alltför ovanligt problem är att ofta vara lös i magen och det finns olika orsaker till varför vi drabbas av magproblem. En av dessa orsaker är att bukspottskörteln inte riktigt mår bra.


Här kan du göra ett enkelt test för och ta reda på om dina besvär kanske beror på bukspottskörteln (pankreas). Besvär med mage och tarm och att prata om mag- och tarmsjukdomar kan ibland vara tabu. Många av de symtom som kopplas till pankreassjukdomar riskerar upplevas som både pinsamma och ovidkommande. Lös mage när du är gravid. En del gravida får besvär med diarré i slutet av graviditeten.


Med diarré menas vanligen tunn avföring flera gånger varje dygn.

Har man däremot slem i samband med symtom som spänd och svullen mage , lös avföring , förstoppning och magont, kan det röra sig om IBS (känslig tarm). Slem i avföringen förekommer även vid inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Blod i avföringen (F-Hb) bör kontrolleras – ggr. F-Hb är ett mycket bra allmänt test för förekomst av blod i avföringen men testet bör vara specifikt för mänskligt hemoglobin.


Detta för att minska antalet falskt positiva värden pga blodprodukter i kosten. Remiss till kirurgklinik för vidare utredning och operation. Tömmer du tarmen mindre än två gånger i veckan och har besvär med hård avföring som är svår att få fram – då räknas det som förstoppning.


Har du haft det länge eller kommer det blod eller slem – gå till läkare. Trög mage kan bero på för lite fibrer i kosten, för lite vätska och för mycket stillasittande, stress och oro. Man kan även bli hård i magen av järntabletter, som många gravida får på grund av järnbrist. Järntabletterna kan även de missfärga avföringen och göra det svart.


Då är avföringen väldigt ljus och lös. Det fortsätter att göra ont i magen tills sena eftermiddagen. Var hos hälsocentralen igår, men läkaren trodde att det var livmodern och att jag skulle gå till en gynekolog. Men jag fick även en remiss till mag- och tarmavdelningen på sjukhuset.


Det gör alltså fruktansvärt ont i magen , i. Många med IBS har också känslig mage , så kallad dyspepsi. Symtom på känslig mage är bland annat att ha ont i övre delen av magen , att känna sig utspänd om magen och att snabbt bli mätt. En del har ibland känslig mage och IBS samtidigt, ibland bara det ena eller det andra.


Magknip, gaser och uppkördhet – känns det igen? Om din mage inte mår bra kan den behöva vila från svårsmält mat. Här kommer en lista på nio olika livsmedel som är bra för magen. Viktigt ät dock att prova sig fram. Det är vanliga symtom på en orolig mage.


Vad tål just din mage ? Ont i magen kan få hela livet känns jobbigt. Näringsfysiolog Kristina Andersson hjälper dig att lindra sju vanliga orsaker till ont i magen : Besvär med gaser i magen. Du är ofta lös i magen.


Magen känns uppsvälld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg