torsdag 13 juli 2017

Klädkod festklädsel

Klädkod festklädsel

Festklädsel är en omöjlig klädkod ” Skicka en fråga om Vett och etikett du också! I Sverige är de etablerade klädkoderna vid sociala tillställningar frack, smoking, mörk kostym och kavaj. Detta oavsett angiven klädkod. Man brukar även rekommendera att den inte bärs vid klädkod Smoking. I vissa fall, som till begravning, ska den utrustas med särkilda tillbehör.


Den klädkoden innebär ofta lättsamt umgänge, dans och en dräkt kan bli varm och svår att bära. Klädkod barn och tonåringar. De bär finkläder i valfri färg och utformning på bröllop. Om ingen speciell klädsel angetts gäller mörk klädsel.


Svart är att föredra, men mörkblått, mörkgrått och mörkbrunt får också bra. Om är osäker på vad som gäller men tror att det kan vara klädkod kavaj, kan du välja att bära mörk kostym. Denna klädkod kan ibland kallas för kostym.


Mörk kostym kan dock bäras när klädkoden kavaj anges, men det kan då vara bra att känna av hur formell tillställningen är. Tidigare var det Kavaj som angavs när gästerna skulle bära mörk kostym. Det börjar bli vanligt med klädkoder som inte går enligt de traditionella reglerna, och på det sättet så finns det inte heller några regler eller do’s and don’ts. Annars är det upp till dig och den tolkning du gör av klädkoden.


Den innebär i princip att man kan ha på sig precis vad man vill. Som gäst gäller det att läsa lite mellan raderna och som brudpar att vara tydliga på inbjudan om man ändå tänkt sig en viss nivå på klädseln. Enligt vett och etikett så bör man inte göra det eftersom gästerna kan komma att känna sig underklädda.


Men tiderna förändras och vi på Allt om Bröllop tycker att det är helt okej så länge brudföljet som inkluderar tärnor och marskalkar håller sig till en och samma klädkod. Och var tydliga med vad övriga gäster ska ha på sig. Observera att order Kavaj här är en benämning på en klädkod , och alltså inte vad man som kvinna ska ha på sig. Som nämnts ovan så hade tidigare klädkoden kavaj som innebörd mörk kostym för herrar, och för damer var det då mörk kostymklänning som gällde. Vissa högtider som exempelvis Halloween så är det vanligt att man klär ut sig men det finns även andra tidpunkter då man kan klä ut sig.


Det kan vara en födelsedagsfest där klädkod är 80-tal och alla ska klä sig som modet såg ut på 80-talet. Många tror att klädkoden mörk kostym innebär att även damerna bör ha mörk klädsel, men så förhåller det sig inte. Affärskostym är inte en formellt etablerad klädkod , men syftar på en klädsel vars nivå är mellan mörk kostym och kavaj. Vårdad klädsel är inte heller en etablerad klädkod. Vi har dock en något modernare syn på detta och ser klädkoden kavaj som en fullgod klädkod och använder den mer än gärna.


Klädkod festklädsel

Kavaj är en klädkod som innebär att mannen har på sig en kostym som kan vara både ljus och mörk. Vid bröllop innebär dock kavaj oftast mörk kostym. Kavaj kan användas som kod för det mesta: fester, luncher, informella mottagningar, middagar, etc. Vid såväl ceremoni som bankett föreskrivs akademisk festklädsel , dvs. Svart frack med vit väst, vit fluga, svarta strumpor och lackskor, ej handskar - Lång aftonklänning - Annan högtidsdräkt.


Innehavare av officiella ordnar och utmärkelser bär dessa. Självklart ska man som gäst respektera brudparets eventuella klädkod på inbjudan. Det finns dock vissa etikettsregler som kan vara bra att känna till och rätta sig efter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg