tisdag 5 juli 2016

Vad väger en graviditet

Vad som är en rimlig viktuppgång kan du räkna ut med BMI. Man brukar räkna att själva fostret, placentan och allt annat som har med graviditeten att göra, tillsammans väger runt 7-kilo (om du har en normal viktökning runt kilo). Hur snabbt viktökningen sker varierar mycket. Vad jag förstår rekommenderas feta kvinnor inte öka mer än kilo under graviditeten.


I och med att en graviditet väger runt kilo, innebär detta ett slags bantning. Jag har förstått det så att den risk som fetman utgör för barnet, är större än vad en eventuell risk med bantning skulle utgöra.

Hur mycket väger en graviditet? Halva graviditeten har gått. Så här långt har alla foster växt ungefär lika mycket varje vecka. Men från och med nu blir det större skillnader mellan olika foster.


Fostret väger ungefär 3gram. Det är ungefär centimeter långt. Det kanske har fått ögonfransar och lite hår på huvudet.


En gravid kvinna som var mycket smal innan hon blev gravid går ofta upp mer i vikt än en kvinna som vägde för mycket redan innan graviditeten.

Mer oDrömmar under graviditeten. Redan nu i vecka har ditt barn börjat få rutiner. Sjunger du och pratar med ditt barn så ska du fortsätta med det. Detta kan vara en livsfara för såväl fostret som modern. Barnet har vid det här laget vant sig vid din röst.


Efter befruktningen kan problem utkomma för ägget att fästa på rätt ställe. Detta kallas utomkvedshavandeskap, när fostret implanterar sig utanför livmodern. Symptomen på detta är till exempel starka smärtor i början av en graviditet. En del av de överburna barnen är stora, det vill säga väger mer än kg.


Ett stort barn kan öka risken för komplikationer under förlossningen. Problem med moderkakan. Moderkakan är som mest välutvecklad ungefär en månad före förlossningen, efter det åldras den. Det ligger ett blivande barn i kvinnans mage men vad är det egentligen som händer där inne?


I gravidkalendern kan du följa fostrets utveckling under graviditeten. Här nedan får du i vår gravidkalender information kring fostrets utveckling i perioder om fem. Få massor av klubbförmåner, gratis!


Ta del av förmåner och erbjudanden.

Det brukar räcka med ett intyg om graviditet. Den som är gravid kommer sedan överens med sin arbetsgivare och Försäkringskassan om vad som gäller. Undantaget är om en person har rätt till graviditetspenning på grund av man väger samman graviditetsbesvären med de fysiska krav som arbetet ställer. Nu väger det ungefär gram.


Den här veckan blir det ungefär centimeter långt, mätt från topp till tå. Nu kan fostret få in tummen i munnen. Läpparna börjar få en fylligare form. Nervsystemet är inte särskilt utvecklat än, så det kan inte styra sina rörelser.


Nu lagrar fostret kalcium. Forskare vid University of Miami School of Medicine hävdar att kvinnor som bantar i början av graviditeten dubblar risken att få ett missbildat barn. De har hittat en koppling mellan bantning under tidig graviditet och skador på neuralröret hos fostret som kan leda till bla ryggmärgsbråck. En vanlig svensk ko väger numera ca 6kg, en jersey-ko ca 4kg.


Graviditet är inte en tid då man ska banta. Längd och vikt hos foster under graviditeten. Här hittar du fakta om fostrets vikt- och längdkurvor under alla graviditetens veckor. I vår tabell kan du enkelt utläsa fostrets längd och vikt för varje vecka som du är gravid.


Elefanten växer hela livet och deras storlek varierar därför mycket, men stora afrikanska elefanttjurar (elefanthannar) blir drygt meter i mankhöjd och väger då över ton. Exempelvis vad ett äpple, banan eller en liter lingon väger ? Alla mått och vikter nedan ska ses som riktlinjer och är ungefärliga samt genomsnittliga. Fisk, kött, grönsaker, mjöl, gryn, bönor och frukter med mera varierar såklart i vikt samt i volym beroende på sort, vattenmäng luftfuktighet, ursprung och flera andra omständigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg