torsdag 14 juli 2016

Spackla betongtak

Vi hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris byggvaror.


När du spacklar inomhus är det underlaget som avgör vilket spackel som ska användas. Till exempel krävs det ett särskilt spackel för våtutrymmen. Att spackla utgör en väsentlig del i grundjobbet och detta ska vi titta lite närmare på här. Varför spacklar man och - framförallt - hur gör man det? Man spacklar för att slippa en massa hål, skarvar och sprickor i väggen som ska målas och för att få en jämn yta att applicera färgen på.


Tips vid spackling: Innan du målar är det viktigt att du punktspacklar mindre hål och ojämnheter i väggen. Se hur i videon nedan. Jag har dock en fråga som jag inte hittade svar på. Jag bor i ett flerbostadshus där man använt prefabricerade betongelement.


Spackla betongtak

Taket är grängat och målat, men man har inte spacklat igen skarvarna vilket jag tycker är fult. Spackel för väggar och tak! Ett allroundspackel för bredspackling eller utjämning av betong, lättbetong, puts, gipsskivor, byggskivor och gammal tapet. Den nuvarande färgen har spruckit och börjat lossna.


Jag misstänker att det kan vara limfärg och om jag fattat saken rätt så testar man detta genom att blöta färgen med. Ska du spackla en stor vägg eller ett tak? Följ vår gör-det-själv-guide och se hur du lätt kan spackla ditt tak eller dina väggar med rollerspackling. I denna video visar vi hur du uppnår ett fint resultat med rollerspackling, slipning och grundmålning, innan du går vidare med tapeter och väggfärg.


Spackla betongtak

Se över ditt tak, undersök ifall det finns några hål eller sprickor som kan behövas spacklas igen. Använd ett sandspackel avsett för tak och väggar, t. Alcro Lätt Hand eller Lätt fin spackel. Om det bara är små hål kan det räcka med att sätta i dessa med latexfog.


Så spacklar du med roller ‒ steg för steg. Innan du kan spackla med roller är det viktigt att väggar och tak är rengjorda och att eventuella små hål och ojämnheter har punktspacklats. När du drar ut massan blir det alltid lite över. Snabbhärdande spackelmassa för lagning och skarvspackling i skikt upp till 10mm, samt håligheter och fördjupningar upp till 50mm på de.


Primer ska du ha ifall du spacklar ett tjockare lager, egentligen lika bra att köra på med primer ändå. Sen är det bara att spackla på ett tunt lager, antar att det är lite gropigt efter att du drog bort mattan. Så nå direkta höjder behöver du ju inte fixa. Problemet är bara att det skitar ner väldigt mycket när man ska spackla och slipa där. Personligen så har jag svårt för slipdamm som tränger ner överallt även om man tycker man har plastat in allt.


När spacklet torkat, slipa med slippapper 120–180. För att spara ryggen använd gärna förlängningsskaft. Det är vanligt med små sprickor i putsade tak. Sprickorna uppstår när byggnaden rör sig eller sätter sig. Men ta det lugnt – taket är inte fördärvat och.


Spackla betongtak

Renovera och spackla badrum. Vilket spackel ska man ha i badrum? Vad behöver man tänka på? Här hittar du tips om flytspackel och spackel för väggar och tak i. Det kan va lite marit att få till så att det inte syns men spackla igen hålen med valfritt spacket sen tar du en natursvamp eller en pensel eller liknande å duttar på spacket så att du får en knottrig ytan när det torkat dra försiktigt med ett sandpapper så du får bort lite av topparna sen bättrar du med vit matt färg. Du använder nåt som kallas fuktspärr om du vill vara 1på att ingen fukt går igenom.


Men rent generellt använder man inte det i tak utan man nöjer sig med att spackla skarvar med våtrumsspackel och målar med lager våtrumsfärg. Fukten stiger sällan uppåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg