torsdag 21 juli 2016

Ersättning stim

Stim och arv, skatt, moms och fullmakt Här kan du läsa mer hur det fungerar med skatt, moms, fullmakt och arv relaterat till Stim. Stims fördelningsregler När du anmäler ett verk till Stim , och inte själv fyller i några andelsprocent görs fördelningen enligt Stims. Hur mycket pengar du får från Stim beror på flera saker.


När din musik spelas i radio och tv får du ersättning per spelad minut. För streaming får du ersättning per lyssning. På den här sidan hittar du Stims.

Ett exempel på ackumulerade inkomster i näringsverksamhet kan vara om du arbetat i flera år med ett enda uppdrag och får hela ersättningen när uppdraget är utfört. Avsikten är inte att ackumulerad inkomst ska komma ifråga i någon större omfattning i näringsverksamhet. För det utgår en ersättning som betalas av elektronikföretagen som säljer produkterna som används för kopiering, inte konsumenterna.


I praktiken sker detta med hjälp av Stim -pengar – en ersättning som alla som framför musik offentligt enligt upphovsrättslagen måste överföra till Stim för vidare årlig fördelning till verkens upphovsrättsinnehavare. STIM -pengar som betalas ut till kompositörer när deras verk framförs offentligt, t. TV, är inte att betrakta som ersättning för arbete ur utbetalarens synvinkel. Ersättningen är därför inte underlag för arbetsgivaravgifter.


Stim ser till att musikförlaget bara får pengar för de aktuella verken medan resten av Stimpengarna går till upphovspersonen direkt.

När en stimansluten musikskapare avlider har arvingarna rätten att inkassera dennes ersättning år framåt i tiden. Detta gäller också upphovsrättsliga ersättningar från STIM och BUS. Stim betalar ut ersättning till de arvingar som står listade i bouppteckningen.


Vi företräder olika rättighetshavare. SAMI företräder artister och musiker – utövarna som spelar och sjunger på en låt. Stim företräder musikskaparna som har skrivit text och musik.


Upphovsrättslig ersättning måste betalas till båda organisationerna. Däremot måste du uppfylla några kriterier. och ersättning ifrån STIM. Du måste vara medlem hos STIM som musikskapare dvs.


Cirkuläret Nytt normalavtal med STIM om ersättning för musikanvändning är ersatt av 19:62. Visa det här daterade cirkuläret. Den ersättning som Stim delar ut kallas vanligtvis för Stimpengar. Dessa pengar kommer från företagen som använder sig av musiken. Stim tillhandahåller verktyg som gör det lätt för företagen att rapportera musikanvändandet, från hur mycket musiken används till vilka låtval som görs och mycket mer.


På så sätt blir det även enkelt att räkna ut hur mycket som ska betalas. SAMI samlar in ersättningar för offentligt framförande i samarbete med Ifpi Sverige som företräder musikbolagen.

Ifpi samlar in ersättning för musik som spelas på radio, tv och internet, SAMI för musik som spelas i olika verksamheter. Alla stora avtal förhandlas gemensamt. Insamlad ersättning delas sedan lika mellan SAMI och Ifpi. Created with sketchtool.


SKL:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det. Men så är sällan fallet. Spotify uppger själva att amerikanska artister i genomsnitt får procent av ersättningen.


Samtidigt innebär systemet stora kostnader för Spotify. Artisternas ersättning från Spotify vs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg