tisdag 26 juli 2016

Skulder vid dödsfall gifta

Hellre bra lån än dåliga skulder - Ansök idag! De var gifta men inget testamente som reglerar banklån har upprättats. Tar min mor automatiskt över sin makes skulder efter dödsfallet eller avskrivs hennes makes del och hon har kvar sin del?


B) råder varje make över sin egendom och svarar för sina skulder. Man ärver alltså aldrig skulder. Skulden ska alltså betalas med tillgångarna i dödsboet.

Om ni har hunnit dela upp tillgångarna mellan er innan ni betalat skulden ska ni lämna tillbaka så mycket till dödsboet att det täcker skulden. Om den avlidnes skulder överstiger tillgångarna finns ingen möjlighet att betala alla skulder. Men det finns inga skulder som enligt lag prioriteras framför några andra. I första hand ska tillgångarna användas till att betala för begravning och bouppteckning. Nej, man ärver INTE skulder ! Skulle skulderna vara större än dödsboets tillgångar, går dödsboet i konken (eller motsvarande, jag är inte säker på termerna här).


Det som sedan blir över går till arvingarna. Detta gäller gifta som har särkullbarn. Gifta par ärver i de flesta fall varandra eftersom efterlevande make eller maka ärver före gemensamma barn.

Undantaget är om det finns särkullbarn. Vid dödsfall görs i regel en bodelning där egendom (så kallat giftorättsgods) delas lika efter avdrag för skulder. Vi borde ju ha lärt oss vid det här laget, men vi lyckas ändå alltid göra om samma julmisstag år efter år.


Bodelning vid dödsfall. En sådan bodelning görs generellt på samma sätt som vid till exempel skilsmässa, med skillnaden att det kan vara fler parter inblandade. Det rör sig då om arvingar och övriga testamentstagare som då tar den avlidnes plats i bodelningen. När bodelningen är klar och den avlidnes skulder har betalats kan arvskifte ske, det vill säga arvet kan delas upp.


Vid en bodelning (skilsmässa) kan man dessutom bli drabbad av en skuldsatt make på så sätt att man själv måste dela med sig med hälften av sitt eget överskott. Om den avlidne var gift är huvudregeln att den efterlevande maken ärver före bröstarvingarna om de är makarnas gemensamma barn. Däremot behöver man inte ta över den andres skulder. Med undantag av om man står som låntagare båda två. Mitt i sorgen efter ett dödsfall uppstår många praktiska frågor.


Vad händer vid dödsfall ? Här får du veta vad du bör göra och vad som sker automatiskt så allt går så enkelt och smidigt som möjligt i din kontakt med oss på Nordea. I samband med skilsmässa eller dödsfall skall bodelning ske. En bouppteckning ska upprättas inom tre månader från dödsfallet och lämnas in till Skatteverket senast en månad därefter. Bouppteckningen är en lista över tillgångar och skulder som den avlidne hade på dödsdagen.


Var man gift vid dödsfallet tas även makens tillgångar och skulder me och grundat på detta förrättas bodelning. De samlade skulderna dras alltså från de samlade tillgångarna och det som är kvar fördelas därefter efter arvsordning (eller testamente).

Om det finns tillgångar efter den som har dött ärver delägare i dödsboet. Vem som ärver beror på om den döda var gift eller inte och om det finns barn. Ibland kan det finnas äktenskapsförord och testamente som säger att vissa saker ska gå till en särskild person eller organisation. Fördelningen över den dödes tillgångar och skulder kallas för bouppteckning.


Inom tre månader efter dödsfallet så måste bouppteckningen vara klar (dvs. förättningsmötet hållas), samt inskickad till Skatteverket inom månader. Dödsboet är en juridisk person som, för enkelhetens skull, kan liknad vid en firma. Anton och Beda är gifta och har två gemensamma barn, Cecilia och Dana. Anton har ytterligare ett barn, Edor, som är särkullbarn.


En kort tid efter dödsfallet visar det sig att Kent har skulder till inkassobolag på grund av lån som han tagit i sitt bolag, en egen firma, vilket innebär att det nu är dödsboets skulder. Lisa har inte haft någon aning om detta. Det uppskattas idag vara lika vanligt att vara gift som att bo sambo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg