torsdag 21 juli 2016

Hur lever en kristen person

En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser.


Jag har varit kristen så länge jag kan minnas, vet inte direkt det tillfället jag tog emot Jesus, jag har alltid trott på att Jesus dog för mig. Pinsamt är ett av orden som florerar när svenska troende svarar på frågan.

Jag är inte alls förvåna säger Elin Engström, präst inom Svenska kyrkan. Fråga: Var i bibeln står det hur man ska leva ett liv som Gud vill att man ska leva ? Svar: Hela meningen med vår tillvaro - anledningen till att Gud skapade oss - var och är att vi ska bli hans avbild. Det är målet för hela vår existens, något som Gud förklarade redan innan han skapade den första. Hur ska en kristen leva ? För det andra, en kristen är någon som i personen Jesus ser den ultimata förebilden för hur en människa ska vara och som därför eftersträvar att vara lik Jesus.


Det gör man som kristen genom att leva ett självuppoffrande liv för andra människor, genom att visa dem kärlek och ge dem evangeliet. Om vi börjar med att definiera vad en kristen är, så är en kristen ju en person som tror att Jesus Kristus som Guds son och världens frälsare.

En sekulär kristen skulle då enklast beskrivas som en person som tror på Gud enligt kristen tro, men lever ett sekulärt liv. Vad är då ett sekulärt liv? Bibel kan vardagen som kristen vara väldigt invecklad och farlig. Men lever man i Finland kanske vardagslivet inte skiljer sig så mycket från andra vardagsliv. Enligt mig så är kristna väldigt omtänksamma och ställer upp för sina medmänniskor.


Jag har svårt att tro att en kristen person verkligen skulle supa sig full vid upprepade tillfällen. Tror att man vill ha mer kontroll på sig själv än vad man har vid de tillfällena så att man inte gör någonting som man inte kan stå för. I Tora så finns det många bud och regler för hur man ska dyrka gud och hur man ska leva. De är smmanfattade i tio Guds bud och i trosbekännelsen. Den judiska trosbekännelsen heter Shema och är Hör Israel , Herren vår Gu Herren är en.


Gudstjänster hålls i synagogan, den judiska motsvarigheten för en kristnas kyrka. Den östliga delen bildade så småningom en särskild kyrka som kallas den ortodoxa, den andra delen blev katolska kyrkan (den allmänna kyrkan). En orsak till splittringen var att de kristna i öst inte ville erkänna biskopen i Rom som påve och som ledare för alla kristna. Korset är en kristen symbol för religionens grundare, Jesus från Nasaret, vilken enligt Bibeln skall ha avrättats genom att bli korsfäst på Golgata i Jerusalem av den romerska ockupationsmakten på begäran av Sanhedrin. Petrus, skall ha blivit korsfästa.


Eftersom det är per person så får en familj på flera personer mer. Samtidigt måste jag betona att detta är en absolut maxgräns och att man mycket.

Att vara kristen är att leva som kristen. Den som inte lever som kristen är helt enkelt inte kristen - oavsett om han själv påstår det, som exempelvis korsfararna etc. Jesus uttrycker själv samma sak med att det är på frukten vi känner en människa.


Detta att kristen tro ofta får så många yttre former att innebörden blir otydlig. Vi lever efter en mängd regler istället för att leva det kristna livet. Kristen blir man genom genom några enkla steg …. För det första är kristen tro starkt knuten till Jesus Kristus som person.


En kristen är därför en person som har insett allvaret av att vara Guds fiende. För hur kan en människa som lever i synd fly undan den Allmäktiges dom? På grund av denna insikt har den kristna mannen eller kvinnan ångrat sitt tidigare liv och blivit kristen. Med andra ord är en kristen en person som har omvänt sig. Detta är en bra start poäng för att förstå vad en kristen är, precis som många andra definitioner, känns det som en liten kort förklaring av den bibliska sanningen om vad det betyder.


Tro är en nödvändighet för det kristna livet. Tron är grunden för att bli kristen och tro är grunden för att leva som kristen. Tro handlar om att lita på Gu hans ord och hans löften. Utan tro är det omöjligt att behaga Gud. Hebreerbrevet är en av Bibelns huvudtexter om tro.


EKHO ställer däremot inte krav på någon kring hur en ska leva , vi är ekumenisk förening med olika syn på tro och samlevnad. Du måste inte ha kommit fram till några färdiga svar. Men EKHO kan vara platsen där du kan ställa dina frågor och reflektera över kristen tro, hur du vill leva och vem du älskar. Prästerna lever i celibat, varför är en gåta, finns inget i Bibeln som säger att en präst bör göra det. MÅNGA präster inom katolicmen som förgripit sig på barn.


Verkligen en religion som tycker om att höras och synas, men som inte har rent mjöl i påsen om man ser till tex präster som ska stå för den. Jehovas vittnen beskriver sina bibelstudier som forskning, men eftersom de individuella vittnena inte själva tolkar Bibeln i lärofrågor har de en homogen tro. Valet hur mycket var och en vill vara engagerad i samfundet lämnas till varje enskild medlem att avgöra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg