fredag 22 juli 2016

Bil vid skilsmässa

Se alla Volkswagens bilar och hitta din favorit. Läs mer om modellerna här! Kontakta oss så hjälper vi dig! På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online.


Bil vid skilsmässa

Bilarna torde därför ingå i bodelningen. Eftersom ni varit gifta en tämligen lång tid torde inte heller en jämkning vara aktuell mot bakgrund av att utgångspunkten är att en jämkning inte ska ske vid upplösning av äktenskap som varat under en längre tid. Jag hoppas att detta svar givit dig en något tydligare bild.


Hur blir det med vår bil vid en skilsmässa ? Den står på mig och det är endast jag som kör den, han har inte körkort. Något förenklat kan man säga att allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods. Vid en bodelning är det giftorättsgodset som ska delas lika (många undantag från denna likadelningsprincip). Man kan säga att vardera part har en giftorätt i den andra makens egendom, men som först aktualiseras vid en bodelning.


Skilsmässa , vem får bilen ? En bodelning kommer att göras även om han skulle dö, vilket innebär att du har rätt till din del, precis som vid en skilsmässa. Bilen ska alltså värderas till dess marknadsvärde dvs. Min rekommendation är att ni tar hjälp av en oberoende person som kan värdera vad bilen skulle säljas för belopp, och därefter har du då rätt till hälften av detta värde. Huvudregeln är att alla tillgångar och skulder ska ingå vid bodelning.


Detta innebär att bilar , fastigheter, det man har i hemmet etc. På samma sätt ska alla skulder också inkluderas såsom till exempel huslån, studieskulder och även konsumtions-lån som man tagit för att köpa bil och liknande. Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning. Det innebär i ert fall att din sambo har rätt till hälften av lägenheten om den är anskaffad för gemensam användning.


Bil vid skilsmässa

Din lägenhet är, som du beskriver det, inte anskaffad för gemensam användning och kan aldrig bli föremål för bodelning enligt sambolagen. Egendom som samborna köper tillsammans som inte är samboegendom, exempelvis bil , fritidshus, båt eller husvagn, har de samäganderätt till. Samäganderätt regleras av samäganderättslagen och ingår inte vid en bodelning. Hur stor del var och en äger beror på hur mycket som betalats eller om de har kommit överens om annat.


Jag skulle sen sätta en tidsgräns för hur länge den som behåller huset ska förvara sånt som den andre parten anses äga. Annars anses det förverkat. Om du har skilt dig utomlands ska du ansöka om att få skilsmässan registrerad i folkbokföringsregistret. Det gör du genom att besöka närmaste servicekontor och be om att få skilsmässan registrerad. Vid besöket ska du ta med dig din skilsmässodom.


Bil vid skilsmässa

Det är viktigt att det framgår av skilsmässodomen att den är slutgiltig. Ett bodelningsavtal är viktigt både för gifta och sambor vid en separation. Vid skilsmässa Som huvudregel bör man alltid skriva ett bodelningsavtal i nära anslutning till skilsmässan annars finns risk för att ena maken eller makan flera år senare kräver en bodelning. Att skilja sig innebär oftast en försämrad ekonomi. Finns det stora utgifter du kan dra in på - bil , sommarstuga, båt kanske?


Om ni har låga inkomster kan den ena föräldern ha rätt till underhållsstöd från försäkringskassan även vid växelvist boende. Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Då finns risk för att underhållsskulden går till Kronofogden.


Har du egna erfarenheter av en separation eller tips på hur man räddar ekonomin vid en separation? Därutöver kan du även söka efter fler artiklar om bodelning vid skilsmässa här på vår webbplats. En bodelning mellan makar kan göras under pågående äktenskap eller när äktenskapet upphör på grund av skilsmässa eller dödsfall. Vid bodelningen delas era tillgångar lika efter avdrag för skulder. Vid en skilsmässa får makar som tidigare bodelat under äktenskapet bodela en gång till om inte all egendom är enskild genom äktenskapsförord.


Bodelning görs också då den ena av makarna avlidit, om inte all egendom är enskild. Fanns vid det tillfället stora tillgångar som till exempel privat pensionssparande, fastighet, bilar , sommarstuga, aktier och så vidare är det alltså den egendomen som ska fördelas i er bodelning. Detta trots att bodelningen sker åtskilliga år senare och egendomen kan vara borta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg