fredag 8 juli 2016

Minsta lutning papptak

Om aggregatet står på ben bör det under aggregatet vara minst 2mm fritt för rengöring. Installationerna mår dessutom bäst av att vara i uppvärmda utrymmen, alltså bör yttertaket vara isolerat. Lutningen påverkar också vilken taktäckning som kan väljas.


Se separat monteringsanvisning för denna. Sist ut i vår serie om takmaterial kommer papptaken.

Takpapp används nästan oavsett hur ett tak byggs. Samspelet form-material-konstruktion kan belysas med utformningen av ett sadeltak med tegeltäckning. Takstolarna som bär taket får då en passande form och en lämplig konstruktionshöjd.


Minsta taklutning med plåttak ? Taklutningar – Fuktsakerhet. Olika taktäckningar kräver en minsta taklutning. Materialtillverkare bör lämna uppgift om vilken lutning som gäller för deras material.


Jag undrar om det inte är så att plåt-och papptak är de som tillåter minsta lutningen.

REKOMMENDERADE MINSTA TAKLUTNINGAR. Det finns dock papptak som klarar graders lutning. Ska du lägga taket själv så finns till exempel takpapp från Icopal. Topsafe samt topsafe 14.


Vilket betyder att minsta lutning är eller grader för dessa självklistrande produkter. Tvålagstäckning (helklistrad). Enlagstäckning (helklistrad). För det första ska alla tak med en lutning under grader alltid läggas med två skikt. Men det finns nog inte ett enda kontorshus med sadeltak och pannor, alla har platta tak eller låglutande tak med papp, säger Anders.


Papptak fick då ett dåligt rykte på grund av det. Helt platt behöver papptaket nödvändigtvis inte vara. Ofta har det en lutning som gör att det ser platt ut, men egentligen lutar lite i alla fall.


För det andra önskar du säkert att takpappen ska hålla i många år – i så fall sparar du både pengar och läggningstid om du redan från början lägger två skikt. Det beror ju på att mycket av arbetet och en del material är desamma. Kollar runt på plåttak till min utbyggnad.


För att få så högt i tak som möjligt är jag på jakt efter plåttak som klarar de där 6-graderna lutning. De vanliga plåttaken, som ser ut som tegeltak, har ju alla en rekommenderad lutning på minst grader.

Det gäller även bubblor och glipor i skarvarna. Ta alltid för vana att gå igenom taket med jämna mellanrum. Ett papptak behöver också strykas med tjära eller asfalt med några års mellanrum, gärna när solen ligger på som mest. Takets lutning kan vara avgörande för vilka taktäckningsmaterial som kan användas, t ex: Tegel- och betongpannor brukar kunna användas ner till graders lutning. Om taklutningen är mindre än 14° måste överlappet vara längre och tätningsremsa måste användas.


Ofalsade pannor kräver en taklutning på minst grader. Montering – tak Montering Börja alltid med den första plåten vid gaveln och takets nedre högra hörn. Plåtarna ska monteras nedifrån och upp. Pulpettak används till byggnader med upp till m bredd och med liten taklutning. Vid stora spännvidder kräver detta ofta en eller flera bärande.


Idag är papptaken så pass utvecklade att de håller mycket hög kvalitet vad gäller både livslängd och isolerande egenskaper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg