torsdag 5 november 2015

Sambolagen bodelning skulder

Om din skuld inte betalas av direkt går du ifrån bodelningen med en skuld på 400kr. Av denna skulle enligt föregående uppställning 100kr täckas av din enskilda egendom, 200kr täckas av din samboegendom och 100kr tas med efter bodelningen och dras först från din andel. Precis som i äktenskapsrätten påverkar inte sambolagen sambors äganderätt. Tills dess att en eventuell bodelning företas, exempelvis med anledning av att samboförhållandet uppför (2§), svarar varje make för sin egen egendom samt för sina egna skulder.


Det gäller både för gemensam bostad och bohag och andra saker som faller utanför sambolagen. Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill.

Omfattningen av den egendom som ingår i en bodelning mellan sambor är betydligt mindre omfattande. Med samboegendom avses enligt sambolagen ”sambors gemensamma bostad och bohag om egendomen förvärvats för gemensam användning”. När ni gör bodelning räknas först skulder bort från giftorättsgodset. Därefter räknas era totala tillgångar samman och delas på två, även om någon har betalat mer än den andra.


Vill ni veta mer exakt hur detta görs juridiskt rekommenderar jag att ni vänder er till en jurist. Skulder vid bodelning – Vid bodelning har en make rätt att från sitt giftorättsgods dra av de skulder han eller hon hade den dagen då ansökan om skilsmässa lämnades in till tingsrätten. Det finns inget krav på att en skuld måste vara direkt kopplad till giftorättsgodset.


Vid en bodelning räknas först skulderna bort och därefter delas värdet på bostaden. Följden blir att den som inte tagit något lån får vara med att dela på låneskulden.

Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, var häromåret medförfattare till en skrift om sambolagen. Efter att fristen för att begära bodelning löpt ut frånföll sambon sin begäran. Fråga har uppkommit om det är möjligt för en sambo att återkalla en begäran om bodelning och, i så fall, hur en återkallelse efter fristens utgång påverkar den andra sambons rätt att fullfölja bodelningen.


Observera att en begäran om bodelning ska framställas inom ett år efter att samboförhållandet upphörde. Du har därefter inte någon rätt till bodelning enligt sambolagen om det skulle vara så att din ex-sambo inte längre vill förrätta bodelning. Sambolagen bostad och bohang.


Tanken bakom sambolagens form är att båda samborna har samma rätt till samboegendomen oavsätt vem av dem som är ägaren. Det som räknas som samboegendom är: gemensam bosta gemensamt bohang( möbler och liknande) som köpts för att användas av båda. Läs mer om sambolagen vid bostadsrätt eller hus här. Båda får behålla så mycket av sina tillgångar som den har i skulder innan det läggs ihop, alltså dras värdet av skulden av från värdet av tillgångarna.


Denna regel gäller inte skulder som hänger ihop med egendom som är enskild utan endast skulder som hänför sig till sådan egendom som ska tas med i bodelningen (giftorättsgods). Bodelning kan även begäras av sambopar. Då gäller sambolagens regler om bodelning.


Enligt dem ska ni vid en bodelning dela lika på värdet av samboegendomen, det vill säga er gemensamma bostad samt bohag som ni skaffat för gemensamt bruk. Undantag från sambolagen kan dock göras om ni är överens eller om ni har ett samboavtal. Vid kortare förhållanden kan det i vissa fall finnas möjlighet att jämka en bodelning på så vis att den som hade mest med sig in i boet får behålla mer.


Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Vissa skulder ska dock enligt § andra stycket sambolagen avräknas från samboegendomen.

Eftersom ni har varit sambor, är sambolagen tillämplig. Avräkning för andra skulder får som huvudregel inte ske. I denna artikel kommer vi dock att koncentrera oss på bodelning mellan sambor.


En bodelning mellan sambor begränsas till endast gemensam bostad och gemensamt bohag, den så kallade samboegendomen. Har paret betalat lika mycket av bostaden kan det tyckas rättvist. Men vad många inte tänker på är att skulderna räknas bort från det totala värdet.


Om då den ena har betalat sin andel kontant medan den andre lånat till sin andel så kommer den som betalde kontant i praktiken stå för hälften av sin sambos skulder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg