tisdag 24 november 2015

Barn som bråkar hemma

Vi hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Hitta rätt produkt till rätt pris. Att barn bråkar med sina föräldrar är helt naturligt i sig, det är inte för att trotsa utan för att testa gränser och få sin vilja igenom.


Genom att lyssna på barnet tar föräldern kontroll över samtalet på ett mjukt men bestämt sätt som leder till mindre motstånd hos barnet. Det är inte ditt fel att de bråkar hemma !

Barn som bråkar , skriker och inte gör som de vuxna säger är svåra att hantera. Eftersom upprörda känslor smittar av sig, är risken stor att du själv snart är lika arg som ditt barn. Den här boken tar avstamp i vardagliga familjesituationer och visar på praktiska handlingsalternativ för föräldrar att använda sig av när en konflikt seglar upp. Utskällningar och bestraffningar är fel metod när dina barn bråkar. De lär sig ingenting av att vi tillrättavisar och bestraffar dem.


Det handlar om hur vi skapar förutsättningar för att det här barnet kan uppföra sig i den här situationen. Ett annat exempel kan vara om vuxna bråkar mycket hemma.

Barn som blir oroliga kan i de lägena börja visa arga känslor mot någon som inte är lika nära eller viktig. En annan anledning till att ett barn visar ilska som man inte förstår, kan vara att barnet härmar aggressiva handlingar som de sett någon annan. Du kan behöva söka hjälp och stöd om det är svårt att hantera eller om barnet ofta får häftiga utbrott som påverkar livet med kompisar och i skolan.


Det har varit mycket metoder hemma och Isak har varit trotsig. Jag har sett honom som svag snarare än stark, bara för att han inte har varit en kille som tagit sig fram utan istället en killa som stått i bakgrunden. Jens: Det låter nästan som om vi bråkar jämt hemma , och så är det ju inte. Har inte varit här på länge men nu behöver jag er hjälp. Varje dag den här veckan när jag hämtat på dagis har förskolelärarna överfallit mig och berättat om saker min snart 5-åring gjort under dagen.


I den här boken tar författarna avstamp i elva vardagliga familjesituationer och visar på praktiska handlingsalternativ att använda sig av när en konflikt seglar upp. Om du är sugen på god mat så är som hemma stället för dig. Du kan finna restauranger baserat på dina valda kriterier, läsa omdöme och boka bord. Metoden går ut på att undvika att konflikter uppstår – men inte genom att alltid låta barnet få som det vill.


I stället försöker man förstå vad som orsak­ar konflikter, och hitta lösningar som fungerar både för barnet och de vuxna. Barn bråkar inte mer eller mindre i några särskilda åldrar. Bråk finns i alla åldrar och orsakerna skiftar.


Här är några vanliga exempel: Barn som ännu inte kan hantera hur andra personer känner och tänker har svårt för att ta hänsyn.

Barnet kan till exempel inte hjälpa att hen vill ha den där leksaken som syskonet har. Två föräldrar kan spelas ut mot varandra av tonåringen, och så bråkar även de vuxna med varandra. Som tonårsförälder ska man klara två saker samtidigt: Man ska skydda sitt barn och man ska hjälpa barnet att växa upp till en mogen och klok vuxen. Det gör också att barnen kan duka fram och fixa utan mig medan jag orkar vika tvätt. Visst lagas det mat men det planeras på ett annat sätt och läggs på de dagar vi har minst att göra hemma.


Vilket jag överfört till mina barn. Vi frågade toppbloggarna vad de bråkar mest om hemma. Det vi kan ha olika åsikter om är nog barnuppfostran och hur vi uttrycker oss mot barnen , säger Linnéa Seidel.


Vad bråkar ni om hemma ? Städning och disk helt klart” – Lina Spansk – Hemma hos oss blir det mest konflikter kring städning, disk och. För egentligen är det så att mina barn har en mamma som bråkar som dem. Och så tror jag att det egentligen ligger till hos alla, att det är mammorna och papporna som bråkar med barnen , men jag tror inte att boken skulle sälja så bra om man fick detta konstaterat redan i titeln. Jag har två barn som är och som fortfarande bor hemma.


Det går oftast väldigt bra men vissa dagar känner jag. I min familj bråkar vi mycket. Det började för några år sedan och har bara eskalerat sedan dess.


Jag tror att roten till problemet är min lillebrors brist på respekt och hänsyn, han vägrar till exempel att hjälpa till med hushållet, trots att han går på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg