söndag 15 november 2015

Krönika rasism fotboll

Unisport är Sveriges största fotbollsbutik - Alltid fri retur på alla köp! Då hittar du garanterat en här. Billiga fotbollsskor och tröjor. Att dölja rasism som företeelse i samhället är som att dölja en farlig sjukdom i den mänskliga kroppen.


Sanningen är att dessa företeelser följer med den mänskliga naturen, alltid och överallt. Det vore en lögn att hävda att det finns länder eller folk som saknar rasism eller främlingshat.

I en sport som fotboll handlar det om att förvandla olikheter till en styrka – precis som i samhället i stort. Visst kan det uppstå krockar längs vägen, men har man bara en förståelse för att alla människor har gjort sin egen resa (och att man aldrig till fullo kan förstå hur den sett ut eller upplevts) så brukar det funka bra. Manchester Citys stjärna Raheem Sterling har flera gånger drabbats av rasism. Nu kräver han stängda dörrar och poängavdrag för de klubbar som inte sköter sig. Vilken supporter kommer bete sig rasistiskt om det kan leda till missad en titel eller nedflyttning?


En nazistledare skriker ”hell seger” med knuten. Fotbollen har haft sin beskärda del av rasism , både på och utanför planen. Krönika Den känslomässiga orkanen efter Zlatan och Rosenberg är befriande Allsvenskan är över sen länge, ändå kan vi blicka tillbaka på en omtumlande vecka för svensk fotboll.

FK nekades elitlicens,. VM- KRÖNIKA : Att orka resa sig efter hån, rasism och käftsmällar Fotboll Toni Kroos, Real Madrids ifrågasatte storstjärna – det var han som med sitt första landslagsmål på två år med sin frispark i matchminut lika vackert som brutalt och grymt spräckte Sveriges drömmar om skrällpoäng mot de regerande världsmästarna från Tyskland. Rasism och diskriminering har tagit ett fast grepp om den ryska läktarkulturen. Men i samband med Sveriges besök utlovas krafttag mot fotbollens baksida. Jag hoppas verkligen att vi klarar oss från det i kväll.


För egen del så hoppas jag att det kan försvinna från fotbollen , säger Pierre Bengtsson. Rasism är i dag rätt ovanligt på svenska arenor, men bara för år sedan var till och med öppen nazism ingenting alltför udda. Enligt Säpo har nazistiska NMR i dag ”förhållandevis goda kontakter med fotbollsupportermiljön i Stockholm” och fotbollssupportrar sluter inte sällan upp i olika naziaktiviteter. Det har varit flera fall av rasism inom fotbollen i Europa den.


En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Hitta rätt produkt till rätt pris. Romelu Lukaku fick rasistiska läten riktade mot sig i samband med en straff borta mot Cagliari. Nu vill anfallaren se krafttag för att få bukt med rasism inom fotbollen. I stället för att gå framåt så går vi baklänges, skriver Lukaku på sitt Instagramkonto.


Det var rasism som låg närmast när drevet fick vittring på en fotbollsspelare som gjort bort sig. Inte vilka förolämpningar som helst: rasism. När rättegången inleds i Växjö tingsrätt är det en ensam ung kille som står i centrum, och det är lätt att tycka lite synd om honom.


Rasism inom fotbollen Ger du barn en käftsmäll.

Krönika : Barnen ni skriker på har redan många odds emot sig, skriver Karwan Faraj. Tränare fick svara på om det är vanligt med rasistiska kränkningar inom fotbollen – och resultatet är förkrossande. Och löser man rasismen blir fler förtryck lösta på köpet, tror Leif Magnusson.


Fotboll är en fantastisk möjlighet att mobilisera kring olika samhällsfrågor, som tjejers rättigheter, stök i skolan och rasism. Fenomenet “ rasism ” finns således i den vita, västerländska, kulturen gentemot svarta men inte tvärtom. Nog är det provocerande för vissa, och i synnerhet Sverigedemokrater och andra ”Sverigevänner”, att få höra att omvänd rasism således då inte heller existerar. Den är personligt skriven och innehåller egna åsikter. Krönikören talar ofta för en idé (t ex för tolerans och mot rasism ). Texten kan börja i en enkel personlig händelse, t ex något som läsaren kan känna igen sig i. Den 55-årige tidigare mittbacken säger till BBC att FA har nolltolerans mot rasism och att ministrar borde ha samma policy.


Vi inom fotbollen sänder ut ett meddelande om nolltolerans. Regeringen måste vara me säger Elliott, ordförande för den arbetsgrupp inom FA som jobbar för inkludering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg