fredag 6 november 2015

Adhd bipolär barn

Bipolär sjukdom bör has i åtanke vid en rad problem hos barn och ungdomar som depression, ADHD , beteendestörningar, irritabilitet, raseriutbrott, tics, traumatisering och ångest, särskilt om det finns bipolär sjukdom, depressioner eller drogmissbruk i familjen. S:t Göranprojektet om bipolär sjukdom och ADHD. Läs mer på norrastockholmspsykiatri. Tove Lundin, 3 har sambo, två små barn , villa, adhd och bipolär sjukdom. Att leva med diagnoserna ställer till det iblan men hon skulle inte vilja vara utan dem.


Jag tänker ofta att folk utan diagnoser verkar ha en tråkigare tillvaro.

Vi träffade henne redan i vintras. Nu är hon aktuell i SVT:s program Mina två liv. Ofta har barnet snabba humörsvängningar och reagerar med kraftiga utbrott, även vid små motgångar.


Då brukar det vara viktigt att någon vuxen finns i närheten, som ser och förstår barnets behov. Stöd och hjälp med inlärning. Det kan vara vanligare med dyslexi hos barn med adhd. När man kommer till BUP behöver vi ta reda på vilka symtom man har och om symtomen uppfyller kriterierna för bipolär sjukdom, det vill säga vi gör en bedömning.


Det gör vi för att kunna erbjuda rätt sorts stöd och behandling.

I studierna har man sett att dessa båda diagnoser finns samtidigt, både barn , tonåringar och vuxna i högre grad än dom utan ADHD. Jo, jag har läst om bipolär hos barn , men jag ifrågasätter det, inte att jag inte tror, mer att jag är en ifrågasättande person och att det nog är mycket få i vårt land som egentligen har kunskapen om det här och kan ställa rätt diagnos. Om adhd och bipolär sjukdom förekommer samtidigt så brukar man ofta behandla den bipolära sjukdomen först för att se hur mycket som kvarstår av adhd :n. Personer med schizofreni har ibland även bipolära svängningar och då brukar man sätta diagnosen schizoaffektiv sjukdom.


Här hittar du information om ADHD och verktyg som kan underlätta vardagen. Du kan läsa om symtom, behandling och hur en utredning hos läkare kan gå till. Omega-är speciellt viktigt för en del som har ADHD , bipolär sjukdom och depression. Om man inte äter mycket fet fisk så är det viktigt med omega-3-tillskott från fiskolja.


När du köper omega-3-kapslar så se hur mycket EPA som ingår i varje kapsel. I de studier som givit bäst resultat har barn och ungdomar fått cirka 5mg EPA. Yngre barn tenderar att ha snabba svängningar genom ett blandat tillstånd av aggressiv depression. Många barn med bipolär sjukdom blir bättre under perioder. Detta gäller metylfenidat, lisdexamfetamin och dexamfe-tamin.


När den bipolära sjukdomen slår till varar det oftast mer än en dag och inget kan göra en glad då. För en person med ADHD blir inte depprimerad pga det utan pga vanliga saker som händer i livet tex att någon går bort. Det är även vanligt att dom två hänger ihop.


Medans en bipolär blir jätte deprimerad för ingenting.

Ett av hindren för snabb diagnos av bipolär sjukdom är den utbredda okunnighet som finns om sjukdomen. Okunnigheten har lett till mängder av myter och missuppfattningar. I några finns korn av sanning, andra är rena missuppfattningar. Barn med add kan dessutom ha problem med motoriken, vilket kan innebära problem med att lära sig simma och cykla. Add-symptomen kan medföra dålig självkänsla och dåligt självförtroende.


Speciellt barn med add verkar också i högre grad än andra drabbas av störningar som depression, ångest och självdestruktivt beteende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg