fredag 6 november 2015

Delat barnbidrag tvist

För att dela på barnbidraget på detta sätt så krävs dock att ni är överens, om ni inte är det så kan det leda till en tvist. Eftersom jag jobbar med familjerätt, och främst tvister till följd av separationer, ser jag dock tyvärr att en bestämmelse om automatisk likadelning av barnbidrag vid växelvis boende i många fall kommer att ge upphov till ytterligare tvister om barns boende. Något som är direkt negativt för barnet. Om du och den andra föräldern inte är överens och du gör en anmälan själv ska du anmäla det på Mina sidor. Alla som har gemensam vårdnad ska dela på barnnbidraget men ofta så drivs frågan inte och pappan diskrimineras.


Delat barnbidrag tvist

Barnen har inte alls rätt till samma standard hos sina föräldrar. Du verkar tänka lite fel här. Bidraget betalas ut till och med barnet fyller år, men minst till sommaren. Har fadern och modern delat barnbidrag kan modern när som helst ångra sig och kräva hela bidraget åter. Endast hennes underskrift krävs för detta.


Hon har alltså en riktig hållhake på barnens far. Proposition om delat barnbidrag vid växelvis boende behandlas i socialförsäkringsutskottets betänkande 7. Det kan låta bra med delat barnbidrag när man först konfronteras med förslaget. Men jag tror att man vid närmare eftertanke och analys kan säga att det löser inga problem utan skapar nya problem för nya grupper.


När föräldrar har gemensam vårdnad om ett barn ska barnbidrag utbetalas med hälften till vardera föräldern, om de inte har anmält vem som ska vara bidragsmottagare. Sänkta skatter, dyrare sprit, lägre avgift till a-kassan och hemligstämpling av internationella avtal är några andra av de regel- och lagändringar som träder i kraft vid årsskiftet. Ja, om du arbetar i Sverige och har barn som bor i ett annat medlemsland kan du ha rätt till barnbidrag från Sverige. Om båda föräldrarna arbetar i var sitt land har de rätt till barnbidrag från båda länderna. I första hand ska det land där barnet bor betala ut barnbidrag.


Tycker att du skall dela barnbidraget - så slipper man tjafs om vem som skall köpa vad. Vår biomamma vägrar, dela med sig av barnbidraget eftersom det är hennes rätt att ha det! Men barnen kostar ju lika mycket hos oss - nu låter vi ju ändå inte barnen komma i kläm, de får naturligtvis precis vad de behöver.


Delat barnbidrag tvist

Också när föräldrarna inte bor tillsammans går barnbidraget som regel till mamman. Vill inte mamman dela med sig har hon alltså vetorätt mot att bidraget delas. Jag förväntade mig att den här nyheten skulle generera lite diskussioner på FL, men eftersom jag inte kunnat hitta någon. Om endast en av föräldrarna gör anmälan om delat barnbidrag får bidraget delas om det finns en dom som vunnit laga kraft eller ett av socialnämnden godkänt avtal, som visar att växelvis boende föreligger. Detsamma gäller om underhållsstöd betalas ut för barnet enligt § andra stycket lagen om underhållsstöd.


Däremot så kan det bli aktuellt med ett så kallat delat barnbidrag. Nu börjar vi alltså komma in på hur stor summan är per barn. Socialdepartementet jobbar nu med att få ihop ett lagförslag om delat barnbidrag som väntas vara klart före sommaren. Om föräldrarna är skilda och delar på barnbidraget så innebär inte det per automatik att flerbarnstillägget delas mellan föräldrarna. Delat flerbarnstillägg.


Istället så görs en utträkning baserat på hur många barnt totalt som föräldern får delat barnbidrag och studiebidrag för. Hon ska också ”noga överväga” möjligheten att låta mamman och pappan dela på det månatliga barnbidraget redan från barnets födelse. Många föräldrar som har separerat har barnen boende hos sig växelvis.


Barnbidragets utformning kan påverka barnfattigdomen i ett land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg