söndag 22 november 2015

Bipolär typ 4

Bipolär sjukdom typ 1. Båda tillstånden kan bli så allvarliga att du behöver vård på sjukhus. När du får en kraftig mani kan du bli så överaktiv att du får svårt att sova, vilket ökar risken för psykos. Detta definierar bipolär III då antidepressiva normalt ej ger hypomanier. Vid bipolär typ är det som kan kallas för normaltillståndet något förhöjt gentemot friska människor, med mycket energi och personen blir mycket extrovert samt stimuli sökande.


Personen drabbas även återkommande av djupa depressioner.

Tillståndet brukar debutera mellan och års ålder, men stora variationer förekommer. Andel nya patienter som genomgått strukturerad diagnostik och klinisk bedömning. Andel patienter med bipolär sjukdom typ I som behandlas med litium eller annan stämningssta-biliserare.


Förekomsten av bipolär I med depression och mani någon gång i livet är ca av befolkningen. De övriga bipolära diagnoserna är vanligare och olika undersökningar tyder på att det är 2- av befolkningen som har någon av dem. Ett av hindren för snabb diagnos av bipolär sjukdom är den utbredda okunnighet som finns om sjukdomen. Okunnigheten har lett till mängder av myter och missuppfattningar.


I några finns korn av sanning, andra är rena missuppfattningar.

Det går inte helt att bota bipolär sjukdom men med rätt behandling går det att leva gott liv trots diagnosen. Man brukar prata om att det finns två olika bipolära tillstånd: typ och typ 2. Kan någon här inne berätta lite om bipolär typ ? Jag har försökt googla men hittar bara extremt kortfattad info. Jag är under utredning och min läkare nämnde både typ och typ på förra mötet, jag som trodde att det bara fanns två typer ? Vad är det för skillnad på typ och ? Jag känner mig helt förvirrad nu. Olika typer av bipolär sjukdom.


Typ är när du växlar mellan mani och depression, typ betyder att du växlar mellan hypomani och depression. Om du misstänker att du eller någon annan har bipolär sjukdom ska du söka upp en. Therèse Molander fick diagnosen bipolär sjukdom typ för år sedan, men hon har märkt av sjukdomen ända sedan grundskolan. Den klassiska bipolära sjukdomen är när det växlar tydligt mellan stämningslägena med djup depression och klassisk mani. De flesta läkemedelsstudier har gjorts på bipolär sjukdom typ I och de nationella riktlinjerna är skrivna utifrån denna grupp.


Vad gäller riktlinjer för bipolär sjukdom typ II finns mindre evidens, och behandlare hänvisas till att följa riktlinjer för bipolär sjukdom typ I kombinerat med klinisk erfarenhet. För att få ytterligare kunskap om den bipolära sjukdomen och hur andra hanterar liknande situationer så kan en anhörigutbildning för närstående som lever med personer som har bipolär sjukdom vara bra att genomföra. IBIS anordnar sådana utbildningar några gånger per år.


Just nu forskas det mycket om de genetiska orsakerna till bipolär sjukdom.

Det är känt sedan länge att ärftligheten för bipolära syndrom är hög, men det har varit svårt att hitta orsakerna bakom. Skälet är att bipolär sjukdom, precis som exempelvis diabetes och högt blodtryck, är en genetiskt komplex sjukdom. Om du upplever en akut manisk eller blandad period finns ett antal mediciner som kan hjälpa dig att återfå kontrollen över dina känslor och ditt beteende.


Vilken typ av medicin som används beror på hur svåra dina symptom är, vilken typ av bipolär sjukdom du har och vad som har fungerat bra för dig tidigare. Diagnosen består i en längre utredning som görs av läkare. I första hand består diagnostiseringen i observationer av och samtal med patienten.


Det finns heller inga enkla test att göra för att ställa diagnos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg