onsdag 3 juli 2019

Krönika om press i skolan

Ta kontakt med vännerna från skolan igen. Massor av foton och minnen! Ni sitter istället och säger att vi inte orkar skolan , vi är lata för att vi inte få de högsta betyget.


Haha de är lite patetiskt. Det nya betygssystemet är så sjukt mycket krävande om mam jämför med de förra eller de alla vuxna människor hade 5-betygssystemet. Frågorna dyker upp från flera håll i sociala medier som ekande nödrop i vinternatten: Hur ska jag hjälpa mitt sönderstressade barn?

Det finns också en tydlig koppling mellan den ökande stressen och pressen i skolan och den växande psykiska ohälsan. Det enda hen pratar om i skolan är betygen? Bris har konstaterat att procent av organisationens kontakter med barn om psykisk ohälsa också handlar om skolan. Av de kontakter som Bris har som handlar om stress så förekommer skolan i cirka procent av kontakterna. Krönika av en elev på KF.


Det tar ett tag för oss människor att inse att skolan faktiskt är viktig, att man behöver en utbildning. För vissa är det bara en självklarhet, man glider igenom skolan på en räkmacka, med bra betyg och en ljus framtid framför sig. För andra är det betydligt svårare.

Men trots detta drabbas jag av stressen och pressen. Nyligen blev jag nämligen sjuk i en dryg vecka, jag fick en rejälförkylning som slutade med graders feber. När jag låg där i mörkret och undrade om jag någonsin skulle få se dagens ljus igen, var skolan det sista jag oroade mig för.


Slutligen reflekterar eleven kort över hur olika personer väljer att hantera sin stress. Det är rektorn på en skola som ska bedöma om en elev är i behov av svenska som andraspråk, vilket är en bedömning som – i min erfarenhet – sällan sker i skolor där majoriteten av elever inte är etniskt svenska. Istället får alla elever med någon form av invandrarbakgrund läsa ämnet.


Detta är den nya skolan , där både mamma och pappa och barnen ska vara så inblandade att det nästan blir lite fånigt. Det märks på utvecklingssamtalen. Förr om åren hette det kvartssamtal och då träffades läraren och föräldern enskilt för att prata om hur det egentligen går för barnet i skolan. Föräldrarna fick veta sanningar.


Tänk alltid på att anpassa språket efter läsaren. Om du ska skriva en krönika i skolan ska du inte försöka imponera på läraren med krångliga formuleringar och or utan skriv så att du känner dig bekväm. Våga också utnyttja friheterna man har när man skriver en krönika : skriv så att det känns roligt och inspirerande. NT har valt att under fem dagar titta närmare på skolfrågan. Läs också: Fler krönikor av Arben Vata.


Detta var säkert en enskild händelse, men det går inte att se manifestationer av diskriminering och främlingshat mot invandrare som sällsynta. Diskussionen om detta är en het potatis och debatten om frågan är mycket känslig, eftersom det finns en risk för missförstånd. Det är faktiskt så att några gånger har jag varit i skolan fast jag ansökt om ledighet och fått den bevilja jag har även varit där på helger.

Det har faktiskt varit så att min lärare sagt åt mig att stanna hemma för att jag jämt är där. Jag har blivit hemskickad från skolan. Vi är alla medvetna om att vår skolgång är viktig, en betydelsefull och till och med avgörande grund i våra liv. Kunskap är nyckeln, lärdom är vä.


Läs mer: Elever i årskurs tänker tillbaka på sin skolgång. Den bästa skolhjälpen. Jag kommer inte ihåg så mycket från det första året i skolan.


Skolverket har beordrat alla skolor att skapa regelsamlingar. Bra är att det skapar en diskussion, men efter att ha surfat runt på webben och läst en massa regler om snöbollskastning så undrar jag om det inte finns bättre lösningar. Och för övrigt anser jag att man inte ska förbjudas tala sitt eget språk i skolan. Genom dialog med skolan , t ex vid utvecklingssamtal, kan du beskriva hur ditt barn påverkas och kanske komma med förslag på förändringar. Om jag skulle skriva en krönika idag hade jag kanske skrivit om Madeleines förlovning.


Inte för att stjäla ämnen (haha), men för att bli inspirerad. Det är svårt att skriva en krönika bara sådär när man inte egentligen vet vad man vill skriva om eller inte direkt har en åsikt om något. Några av er ska skriva en krönika i skolan , andra är sugna på att försöka skicka in sina texter till en tidning. HÄR har jag skrivit kort om hur man kan gå tillväga för att bli krönikör).


Jag vill påpeka att jag faktiskt inte vet hur en krönika ska skrivas, egentligen. Alltså hur “reglerna” ser ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg