tisdag 20 mars 2018

Måla pappspänt tak

Måla pappspänt tak

Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom renovering och bygg. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris byggvaror. Re: Måla pappspänt tak.


Ursäkta om jag lånar din trå har sökt en massa men inte riktigt hittat det jag söker. Jag har som dig ett tak i spännpapp som det är några fuktrosor i (gammal takläcka). Hade tänkt måla i helgen men upptäckte nu att det är målat med Limfärg.


Borde ha förstått det då taket ser lite kritaktigt ut. Om taklisten varit borttagen - vänta tills takpappen är torr, spika sedan upp listen, schellackera kvistarna, grunda med mager linoljefärg och måla slutligen list och takpapp på samma gång (se recept för limfärgsmålning eller målning med matt linoljefärg). Vid spänning av väggpapp arbetar man i princip på samma sätt som i tak. Måla tak -guide för bästa resultat – Målarskola.


Har du bestämt dig för att måla om? Oavsett om du ska måla taket , väggarna eller både och kan vi lova att det är värt besväret. Taket målas oftast vitt, det ger en jämn ljusspridning. Men har du högt i tak kan en mörkare kulör ge en mer ombonad känsla. Väv eller pappspänt tak grundmålas med Nondrop Grundfärg.


När det var dags att måla om klistrades ny papp ovanpå och med tiden blev ytan slätare och slätare. Att pappspänna taket är ett gammalt sätt att få släta, vackra innertak , och än finns det hantverkare som behärskar konsten. Måla obehandlad furupanel invändigt.


Furun har nu blivit tråkigt gul och vi skulle vilja måla vitt invändigt. Men taket blir lätt gulnat och fult i och med att exempelvis tobaksrök och matos stiger uppåt. Målar du om det kommer du att märka vilken uppfräschning det blir!


Dessutom så märks ett gulnat tak ännu mer om du bara målar väggarna vita. Plus att färgen har spruckit och krackelerat runt omkring det området. Förut försökte vi måla över fläcken, men det går inte alls. Det bruna slår igenom.


Här får du också hjälp att välja roller. Vitt reflekterar ljuset och ger rymd åt rummet, men det kan också vara fint att måla taket i en kulör som går ihop med väggen. Måla sedan på med den oljeburna grundfärgen ett par gånger. Pappremsan kommer då att bubbla sig och det är helt i sin ordning, pappen sträcker sig när den torkar. När du sedan grundat ett par gånger så stryker du hela taket flödigt med färg.


Eftersom du flossat kanten på papplagningen så blir skarven nästan osynlig. Skulle gärna vilja höra om det är någon mera som råkat ut för samma problem som jag vid målning av gamla kritade pappspända tak. Jag började för år sedan att måla om denna typen av tak. Första gången köpte jag vanlig vattenburen takfärg men upptäckte ganska snart att det ej fungerade.


Halva taket fastnade i rollern. Dags att måla tak inomhus? Läs mer hos Alcro Färg. Vi vill gärna behålla det, men kruxet är att det har en stor brun fläck efter en gammal vattenskada. Så målar du väggar och tak ‒ steg för steg.


Om du ska måla väggar och tak kan det vara bra att läsa mer om processen och måleritekniken här. Taket gör oerhört mycket för helheten i rummet. Vanligaste kulören till taket är vitt, men välj inte vitt per automatik.


Fundera på vilken känsla du vill ha i rummet. Ett ljust tak ökar känslan av rym medan ett mörkare tak ger en mer ombonad känsla. Vanligtvis målar man taklister i samma kulör som taket.


I de flesta miljöerna var det jordfärger och sotfärger som var aktuella, oftast i ganska mättade nyanser. Tre kulörer dominerar: grått, guldockra och engelskt rött. Ljusare eller mörkare grått kan ses som imitation av kalksten, medan guldockra skulle påminna om ek.


Måla pappspänt tak

Tak och taklist målades vanligen i vitt eller ljusgrått. Nästa behandling är en antingen som man gjorde förr, grund taket med en alkydoljefärg, spackla, (väva med fiberfilt om det är mycket sprucket), bättra spacklingarna och sen måla en strykning alternativt måla väven två ggr. Alternativt det som vi gått över till efter att vi lämnade de flesta lösningsmedelbaserade färgerna bakom oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg