måndag 19 mars 2018

Spännpapp vägg

Pappspänning av tak och väggar. Spännpapp är ett billigt material och lätt att underhålla. I dag försvinner många pappspända tak och väggar som ersätts med gipsskivor.


Ett gammalt rum som kläs med gips får ett stelare intryck. Blir betydligt mer hållfast än papp och blir ännu starkare om du sätter OSB eller plywood bakom gipsen.

Underlaget skall ha rena ytor och vara rensade från spik, nubb, papp och dylikt. Taklister bör nedmonteras, annars sätts pappen i kant med listen. Det är alltid lite spännande och roligt att använda en traditionell hantverksmetod. Dessutom ger en vägg som bekläs med spännpapp rummet en mjukare akustik. Utstående grejer som spikar och skruvar tas bort från väggen.


Man kan även arbeta bort stockkanter och andra utstående trädetaljer, t. Det säljs spännpapp avsedd för tak och väggar på en och annan webshop, men tycks svår att få tag på i färghandeln.

Har läst och hört teorier att den oplastade mjölkpapp med en vit sida som säljs på bl. Beijers ska fungera, och jag undrar nu om någon som använt den sortens papp kan bekräfta alt dementera? Standardsortimentet ser du under respektive menyrubrik till vänster.


Förutom detta levererar vi till exempel spännpapp till byggbranschen, remsor till dörrtillverkare och specialpapper till lackverkstäder. Vi tillhandahåller även livsmedelsgodkända papper. Principen med pappspända väggar är densamma som för pappspända tak.


Arbetet är dock lite lätt are och kan därför klaras av en händig person. Börja alltid vid ett fönster och gå inåt rummet, precis som vid en vanlig tapetsering. Till vägg - och takspänning. Välj mellan 20- och 60-meters rulle i rullistan. Pappens bredd är meter.


Obehandlat, obestruket, omålat. Som spännpapp ska vara. Bli först med att recensera “Spikremsa till spännpapp ” Avbryt svar.


Används bland annat till om man vill riva ark och klistra upp på väggar som underlag för målning. Lämpligt klister till detta är tapetklister som innehåller ren cellulosa.

Gysinges egna svenska spännpapp av suverän långfibrig, slittålig kvalité, motsvarande den klassiska Dalpilen No 1. Den vita sidan är grundad med en diffusionsöppen vit kritfärg och används utåt. På så sätt sparar man in på en strykning färg, när man tex använder den som takpapp. Och när man väl har konstaterat skadan, så återstår endast en sak.


Riv ner de gamla väggarna och bygg upp dem på nytt. Här visar vi hur arbetet går till. Den äldre pappen är ofta av bättre kvalitet än dagens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg