måndag 12 mars 2018

Utebliven mens klimakteriet

Pröva våra prisvärda tillskott! Fri frakt av beprövad hälsokost. Psykiska förändringar och problem. Många kvinnor upplever psykiska förändringar när man går in i klimakteriet. Exempelvis att du lättare kan bli arg och irritera känna dig nedstämd eller ha en ökad oro i kroppen.


Det väcks ofta många frågor och oro kring en utebliven menstruation.

När och var ska jag söka vård för sen mens eller utebliven mens ? Kontakta en vårdcentral eller gynekologisk mottagning om något av följande stämmer in på dig: Din mens har uteblivit i mer än sex månader, och du vet att du inte är gravid eller har kommit in i klimakteriet. Det finns hjälp att få mot klimakteriebesvär. Utebliven mens - klimakteriet ? Har alltid haft regelbunden mens - som en klocka med dagars intervall. Har du hamnat i klimakteriet ? Klimakteriet kan sträcka sig från ett halvår upp till fem år.


Det första symptomet på detta är att menstruationen börjar förändras. Sedan kommer värmevallningar, svettningar och andra klimakteriebesvär.

Ungefär ett år efter dina första symptom får du din sista mens. Den sista mensen kallas för menopausen. Enligt de undersökningar som har gjorts i Sverige inträffar menopausen i genomsnitt vid års ålder, men det är vanligt att ha sin sista mens från till års ålder. LÄS OCKSÅ: oväntade saker som händer i klimakteriet.


Här är symtom på att klimakteriet är på gång. Men de första tecknen på klimakteriet kan komma ett decennium tidigare - eller låta vänta på sig till 60-årsdagen. En del kvinnor upplever en stor förändring i sitt liv, livspartnern och vänner kan också märka förändringar. Men det är helt naturligt, mycket händer i din kropp.


Hormonellt kan det jämföras med när du fick din första mens. Att veta om man nått klimakteriet är för många ett viktigt men även ett känslosamt steg. Man säger att en kvinna har kommit i klimakteriet om hon varit utan sin menstruation i mer än ett år.


Vanligtvis föregås klimakteriet av en period med oregelbundna blödningar. Vissa har besvär under perioden medan andra mår ungefär som vanligt. Det är vanligt att mensen brukar bli oregelbunden när man är över år. Anovulation, eller utebliven ägglossning, är vanligare än man kan tro. Eftersom livmodern inte släppt ifrån sig något ägg kommer inte mensen.


En annan orsak till oregelbunden eller utebliven mens kan vara att du är på väg in i klimakteriet. Men även om du är år eller äldre och har noterat att din mens är sen är det bra att göra ett graviditetstest för säkerhets skull.

Har att göra med att ägglossningen avtar och att man faktiskt inte har ägglossning varje månad längre. Det fortsatte så i några år innan jag fick de andra signalerna: utebliven mens iblan vallningar, humörpåverkan, sömnstörningar. Försenad eller utebliven mens - De vanligaste frågorna här på Kvinna iFokus rör menscykeln, så här kommer första artikeln i en se. Precis som med många andra kroniska sjukdomar innebär celiaki en påfrestning för kroppen, vilket kan resultera i utebliven mens. Sen eller utebliven mens kan vara en ofarlig bieffekt av ditt preventivmedel.


Vissa hormonbaserade medel kan göra att du får mindre mens och i en del fall att den uteblir. En del kvinnor får väldigt torra, sköra slemhinnor både i slidan och utvändigt i underlivet i samband med klimakteriet , vilket beror på de sjunkande östrogennivåerna. Läkemedelsutlöst (hormonbehandling i klimakteriet , naturläkemedel). Blödning från vagina eller urinvägar till exempel på grund av atrofi.


Tillfälligt ökad hormonell aktivitet. Svettningar, värmevallningar och utebliven mens. Vid strålning mot bäckenområdet slås äggstockarnas funktion ut tillfälligt och gör att produktionen av östrogen avstannar. När detta händer kan du uppleva svettning, värmevallningar och din mens försvinner.


Detta innebär att du har hamnat i vad man kallar ett tidigt klimakterium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg