måndag 5 mars 2018

Luftspalt tak isolering

Beskriv vad som ska isoleras och få anbud från seriösa lokala byggare. Plannjas ambition är att skapa bättre byggnader. Kostnadsfri inspektion!


Jämför pris på produkter och återförsäljare inom renovering och bygg. Att varm luft stiger uppåt känner de flesta till.

Detta gäller naturligtvis även i ditt hus. Den varma luften inne strävar mot taket , och har man ingen eller dålig isolering i vindsbjälklaget så försvinner värmen helt enkelt rakt ut. Detta blir i längden inte bara dyrt utan kan också skapa problem med fuktskador.


Om vindsutrymmet ventileras via takfot får isoleringen inte ligga direkt mot yttertaket. Montera en vindavledare från takfoten, exempelvis ISOVER Takfotsluftning, efter anvisningar på produkten. Ventilation av luftspalten.


Utrymmet luftas genom att hål tas upp genom stötlisten närmast taket på husets utsida. För att undvika att insekter tar sig in ska ett insektsnät monteras mellan panel och stötlist.

Jag ser mer och mer metoder att isolera tak på och jag vet inte alls vilket som är bäst. Det jag tänkte ta upp i denna tråd är att isolera utan luftspalt mellan råspont och isolering. Har sett det på mer och mer ställen. Isolering av innertaket på vind.


När vindsutrymmet ska inredas läggs isoleringen på luftspaltens masonit mellan taksparrarna. Hur tjockt isoleringen blir bestäms av hur kraftiga sparrarna är, se nedan alt 1. Dock har dessa tak pga av sin måttliga isolering mer varit att betrakta som ”varma tak ” då luften i spalten ”snabbt” efter inloppet ökat till tem-peraturer som varit i paritet med en oventilerad spalt i tak -konstruktionen. Läkt spikas på sidorna av takstolarna vid takstolarnas övre kant, så att en luftspalt på mm bildas. Vindskyddsskivor tillpassas och spikas underifrån mot läkten.


Luftspalten ska vara ventilerad. Vid installation av isoleringen är det viktigt att man kontrollerar lufttätheten för att förhindra köldbryggor och kondensering. Vi rekommenderar att man använder cirka 4mm isolering till yttertak-innertak i nya lågenergihus. Obrännbar PAROC stenull mellan takstolarna ökar även ljudisoleringen av taket. Get without the ads.


Skip trial month free. Byggrutan luftspalt Daniel.

Sök smidigt på vår hemsida. Hitta närmaste återförsäljare här! Kulörprogram med RAL- och NCS. Ladda ner kulörprogram här. Bygghandel, Plåtslageri, Husfabrik.


En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Priset på isolering av innertak beror så klart på vilken sorts isolering du väljer, och om du kan utföra arbetet själv eller inte. Som tur är finns det många sätt att göra det själv på när det gäller isolering av innertak. Ett av de mest frekventa sökbegreppen på vår blogg är isolering av snedtak och isolering av snedtak utan luftspalt. Om man har ett flackare tak eller inte tänker inreda vinden är ett populärt alternativ att blåsa in en eller annan form av lösull på vindsbjälklaget (vindens golv).


I övrigt byggde man ungefär på. Innertak: beklädnad av spån-, träfiber-, plywood- eller gipsskiva, tjocklek ≥mm, alternativt spontad träpanel, ≥mm tjock, monterad på underlag av glespanel 22xmm, sort G4-eller bättre, centrumavstånd ≤ 4mm. Det innebär att ventilationsluften knappt kan föra bort någon fukt, hur mycket man än ventilerar.


Sommartid är det annorlunda. Då är taket varmt och även relativt måttligt ventilation kan föra bort stora mängder fukt. Skivan är dessutom diffusionsöppen och har vindskyddande egenskaper för isoleringen. Vid montering vecklas skivan ut, trycks fast mellan takstolarna - och blir hängande - för att sedan spikas.


Detta kan jämföras med montering av exempelvis skivor av masonit vilka är betydligt tyngre och kräver att de hålls på plats vid spikning. Fyll på med gammal eller ny isolering mellan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg