fredag 30 mars 2018

Psykologisk behandling schizofreni

Schizofreni är en psykossjukdom som innebär att du har återkommande psykoser. Vid en psykos upplever du verkligheten annorlunda, och har vanföreställningar eller hallucinationer. Med tidig behandling och stöd kan du ofta återhämta dig och få en fungerande vardag. Andra behandlingar används oftast i kombination med antipsykotiska läkemedel.


Målen är att minska symtomen vid schizofreni , förebygga återfall, se till att du följer medicineringen och hjälpa dig att bygga upp ditt liv igen. Familj- och nätverksinsatser, psykologisk behandling och anpassad om-vårdnad ges också en tydlig roll vid modernt planerade. Kännetecken hos integrerad psykologisk terapi för schizofreni.


Denna behandling fungerar i gruppformat med generellt 5-patienter, och experter utvecklade den specifikt för personer med schizofreni. Målet med denna terapi är att förbättra patientens kognitiva och sociala färdigheter. Nationella riktlinjer för vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd innehåller rekommendationer om insatser vid insjuknande i psykos, läkemedelsbehandling, psykologisk behandling , samordning, stöd för boende och arbete samt åtgärder vid fysisk ohälsa. Psykologiska behandlingar kan användas som enda behandling eller tillsammans med läkemedel eller andra behandlingsmetoder.


Precis som i alla former av vård måste behandlingen anpassas efter individuella behov hos personen som ska få behandling. Personer som drabbas av schizofreni har en nedsatt förmåga till att klara av arbete, studier, relationer och den personliga omvårdnaden. Behandlingen av schizofreni har utvecklats väldigt mycket under de senaste 1åren. Från att en gång ha betraktats som en mystisk åkomma som skulle behandlas med en rad bisarra och brutala åtgärder anses schizofreni i dag vara en behandlingsbar psykisk sjukdom.


Vad är psykologisk behandling ? Metoderna har utvecklats genom forskning och erfarenhet och varierar beroende på vilken problematik det handlar om. Psykologisk behandling är ett samlingsbegrepp för många olika behandlingsmetoder som är grundade på psykologisk vetenskap. Därför skulle behandlingar och insatser som leder till kortare vårdtid högst sannolikt vara kostnadseffektiva. Bättre kunskap är etiskt angeläget. Många personer med schizofreni har kvarstående symptom trots återhämtning vilket riskerar vara ett hinder för att leva ett fullgott liv.


Psykologisk behandling schizofreni

Det går att genom psykologisk behandling minska symptomen, öka personens förmåga att hantera dessa och öka personens funktionsnivå. Det finns olika psykologiska behandlingar att använda. Klienten informeras om arbetssättet, och sedan kartlägger man med en så kallad beteendeanalys vad som utlöser problemen och gör att de kvarstår.


Denna utmynnar i en behandlingsplan som provas och utvärderas under behandlingens gång. Hemuppgifter är en viktig del av behandlingen , där nya förhållningssätt testas och följs upp. Det gäller till exempel när behandlingen med antipsykotiska läkemedel inte ger tillräcklig effekt, det vill säga vid så kallade kvarstående symtom.


Psykologisk behandling schizofreni

Rapporten visar bl a att de tillgängliga vetenskapliga underlaget är knapphändigt och mycket svagt. Det behövs därför betydligt mer praktisk forskning inom det svenska sjukvårdssystemet kring sjuksköterskans roll och betydelse vid behandling av patienter med schizofreni. Kroppsliga sjukdomar och schizofreni Utöver samsjuklighet mellan schizofreni och andra psykiatriska syndrom finns det också en ökad risk att vid schizofreni drabbas av kroppsliga sjudomar i högre omfattning än befolkningen i övrigt.


För ett 30-tal år sedan var risken stor att schizofrena patienter insjuknade i infektionssjukdomar som TBC. Mellanskillnaden i pris mellan dyra och kostnadseffektiva, men likvärdiga läkemedel, skulle till exempel kunna användas för att bekosta förebyggande insatser riktade mot riskfaktorer för somatisk sjukdom, evidensbaserad psykologisk behandling , psykoterapi eller funktionshöjande kognitionsträning. De flesta patienter kommer under någon fas i fråga för samtalsbaserad terapi. Ofta prioriteras de insatser där kortare samtalsserier bedöms kunna göra god nytta och åstadkomma långsiktiga förändringar.


I Sverige rekommenderar Socialstyrelsen att följande behandlingsutbud ska kunna erbjudas i kombination med medicinsk behandling eller som självständiga insatser: Tidiga åtgärder för nyinsjuknade personer, åtgärder för att öka individens deltagande i vård och omsorg, utbildning för att ge kunskap om sjukdomen, psykologisk behandling. Kursen kan godkännas för en enskild STP-psykolog som genomgår andra specialiseringar, detta utifrån bedömning av övriga meriter. Vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd innefattar flera olika typer av åtgärder, såsom antipsykotisk läkemedelsbehandling, olika typer av psykologisk och psykopedagogisk behandling , insatser för stöd i föräldraskap, vardagliga aktiviteter och boende, hjälp till bosta arbetsrehabilitering, insatser för att. För en person som insjuknar i psykos har det också visat sig oerhört viktigt att ha ett stöttande nätverk omkring sig, i form av familj och andra närstående.


Slik kan vi etter hvert vinne tilbake kontrollen og være med på å definere hva som er effektiv behandling og hva som er kriterier som skal brukes for å måle effektivitet. Spørsmålet jeg vil forsøke å svare på, er hva som er evidensbasert psykologisk behandling for schizofreni på sengepost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg