måndag 12 mars 2018

Astronomiska uret lund

Hitta det perfekta Bilsemester till Lund med halvpension. Boka ditt boende idag och spara pengar - Se våra erbjudanden här! Två gånger om dagen spelar uret och stjärntydarna från Österlandet träder fram för att hylla det nyfödda Jesusbarnet som sitter i Marias knä på urets mitt. Lunds domkyrka Medeltiden Astronomiska ur Astronomiska ur och historia och Sverige Astronomical clocks Astronomical clocks och Sweden och Lund Middle Ages. Kontaktuppgifter till Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe LUND , adress, telefonnummer, se information om företaget.


Trådhäftad med styvt tryckt lätt solkigt pappersomslag.

Den här titeln finns inte längre kvar på biblioteket. Den astronomiska klockan i Prag, Pražský orloj, sitter på rådhusets södra vägg och är en av världens äldsta fungerande astronomiska klockor. Den har aldrig förstörts helt, och nya figurer har tillkommit då och då och det gör att den fortfarande går utan problem.


I Lunds domkyrka känner man sig verkligen förflyttad till medeltiden. Visst är uret i Domkyrkan fascinerande? Det astronomiska uret måste man se kl 12. Astronomiska uret , Pražský orloj, har anor från medeltiden och är en av Prags mest välkända sevärdheter.


Uret är uppdelat i tre delar. Allra högst upp på uret finns två riddare som markerar dygnets timmar genom att slå sina svärd emot varandra.

Stora porten till Domkyrkan. Mittskeppet i Domkyrkan. Gravvård i kryptan Gravvård i kryptan. Minnestavla eller epifatium. Inleds med att det astronomiska uret spelar.


Ekumenisk vandring Vi startar i Lunds domkyrka och går via några av stadens kyrkor och samfund till Klosterkyrkan. En av sevärdheterna i Lund är den vackra och imponerande domkyrkan. Kyrkan andas av historia och svunna tider, men också av nytänkande och modernitet. Här hittar man Jätten Finn, det astronomiska uret , kryptan och flera olika kapell samt det moderna Domkyrkoforum precis utanför kyrkan.


Perfekt skick, ej postgånget! Vykortet innehåller en vridbar mekanism, i vilken man kan vrida fram ett antal figurer. Mer om det berömda astronomiska uret i Lunds domkyrka kan läsas dels i vykortets text, dels på internet.


Lunds domkyrka är en levande kyrka med hundratusentals besökare varje år och flera gudstjänster varje dag. Under medeltiden byggdes flera astronomiska ur på olika platser i Europa. Den fungerar som en vanlig klocka, med solvisaren som timvisare.


Den övre urtavlan är det astronomiska uret. Stella Beverhjelm, snart år och Per-Håkan Ohlsson, snart år har en sak gemensamt. Horologium Mirabile Lundense Predikstolen.


När uret spelar In dulci jubilo träder de tre vise männen fram och hyllar Jesusbarnet i Marias famn.

Genom uret kan man bland annat se månens faser och var på horisonten solen stiger upp respektive ned. Förutom lundaastronomer kom astronomer från observatorierna i Uppsala, Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors, Århus och Bonn till Lund för att göra mätningar. Anläggningen användes inte bara av astronomer, i sagda årsrapport talas även om användare från Institutionen för fysiologi och medicinsk fysik vid Lunds universitet.


Klockan på fotot är ej klockan i Nottebäcks kyrka. Detta är Domkyrkans astronomiska ur , som spelar måndag till lördag klockan oc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg