fredag 13 januari 2017

Slaget vid poltava swesub

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. XviD-Huzzy torrent or any other torrent from the Video Movies. Direct download via magnet link.


The fields, hills and swamps around Poltava turned into a devastating bloodshed where more than 10people lost their lives. Karolinernas dagböcker ger en fasansfull inblick i allt som gick fel när Karl XII styrde mot Ryssland och det svenska stormaktsväldets undergång.

Artikel i tidningen Populär Historia där Anna Larsdotter berättar om slaget vid Poltava. Vodeville söker hos alla filmtjänster åt dig. Det Stora Nordiska Kriget rasar i Europa.


Framför dem brände ryssarna sina egna byar till aska. Målning av Pierre-Denis Martin, på uppdrag av Peter den store. Slaget skildras i John W. Den ryska vintern och hungersnöden kostade många soldater livet.


När de till sist mötte Peter den Store och hans överlägsna armé vid Poltava , utkämpades det blodigaste slaget i svensk historia.

I mina sidor om slaget vid Poltava har jag utgått från Bertil Wennerholms beräkningar av den svenska arméns styrka. De avviker något från de styrkeuppgifter från Generalstaben som förekommer i till exempel Peter Englunds bok. Minnemärke på den plats där Peter I vilade efter slaget vid Poltava. Minnesmärke som rests av ryssarna till de stupade svenskarnas minne.


Den ger ett helt annat perspektiv på kriget än det perspektivet vi har om Europa på denna. Vi får genom denna film se Europa med Ryska ögon. Svenskarna framställs som de taskiga erövrarna som kommer och bränner, våldtar och ta över. Filmens vinkling är ganska tydlig.


Märkligt, speciellt sett från de svenskas håll, då flera år av krig och en svår marsch till Poltava borde ha gått hårt åt kläderna. En annan sak som jag uppmärksammade var att flertalet som sköt vände bort huvudet precis vid skottögonblicket. Objektiva prisjämförelser. Danmark var kuvat och likaså Polen.


Gå till gamla Prisjakt. Det blev början på slutet för Sveriges stormaktstid. Vissa frågor är dock mer frekventa än andra, vilket antagligen vittnar om ett stort folkligt intresse.


Och då kan det vara på sin plats med ett försök till svar.

Han berättar också hur slaget kunde gå så galet, och om det över huvud taget fanns en chans för Sverige att vinna slaget. I dag är det precis 3år sedan slaget vid Poltava , där Karl XII led ett katastrofalt nederlag mot den ryske tsaren Peter den stores armé i vad som nu är Ukraina. Men slaget vid Poltava fortsätter än i dag, nu som en konflikt mellan Ryssland och Ukraina om hur historien ska tolkas. I slutet av slaget håller svenskarna konstigt nog på att vinna och då tar Peter den store själv kommandot och rider till anfall och driver svenskarna till, hör och häpna, ordnad reträtt. Skall man skratta eller gråta?


Tvingade att försvara sitt lan går de med i kung Harolds armé, som i slaget vid Stamford Bridge besegrar den stora Vikingarmén. Men innan de har tid att återhämta sig, når nyheten dem att Normanderna har landat i Sussex. Deras hemby är under attack, och de måste köra söderut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg