söndag 8 januari 2017

Hög resiliens

Biologisk resiliens innebär att om en art utrotas kan dess utrymme i ekosystemet övertas av en annan art med liknande funktion. En minskad biologisk resiliens kan leda till en plötslig och oväntad ekologisk kollaps - en liten förändring i ett känsligt system kan vara tillräckligt för att nå bortom systemets tröskelnivå. Denna snabba återhämtning tros regleras av positiva emotioner som personer med hög resilience har med sig in i situationen, i form av strategier, erfarenheter m. Parker och grönområden kan hysa en mångfald av växt- och djurarter som inte får plats i skogs- och jordbrukslandskapet.


Biologisk mångfald är en förutsättning för mer än hälften av alla ekosystemtjänster.

Resiliens kan beskrivas t. En större variation av arter ger en högre resiliens – motståndskraft mot störningar som till exempel klimatförändringar. Dagens arbetsgivare vill ha anställda med hög resiliens. Omgivningen förväntar sig att vi återhämtar oss och har en hög resiliens. En organisation med hög resiliens återhämtar sig snabbare än andra. Här finns paralleller till sisu och mindfullness.


Jordbrukssamhällen som har andra försörjningsalternativ än jordbruk, exempelvis turismrelaterad verksamhet snarare än alternativa sorters jordbruk, kommer att ha större responsdiversitet och därmed högre resiliens mot chocker. Det går att skapa särskilda incitament för att uppmuntra enskilda bönder att bygga en sådan diversifiering.

Faktorer som bidrar till en hög grad av resiliens är positiv självuppfattning, tillit till sin förmåga, positiv framtidstro och impulskontroll. De är båda utmärkta exempel på personer med hög resiliens som har ställts inför svåra utmaningar. Istället för att erkänna sig besegrade eller acceptera den offerstämpel som samhället försökt sätta på dem anser de att deras liv har värde och att deras lidande inte är vad som bör stå ut. Den litteratur jag läst menar på att idrottare med låg resiliens gräver ner sig i orättvisor och fokuserar på saker utanför deras kontroll medan idrottare med hög resiliens funderar: vad kan jag göra annorlunda för att lyckas?


Problemen ska hanteras och inte undvikas och på detta sätt återtas kontrollen över situationen! Meddelandet syftar till att bättre rusta EU för att bemöta cyberhot. En människas resiliens avser förmågan att kunna bibehålla en hög nivå av positiva känslor trots motvind.


Det innebär inte att resilienta människor aldrig upplever negativa känslor, utan att negativa känslor inte stannar kvar. Det handlar om återhämtningsförmåga. För ett ekosystem, såsom en skog, kan detta innebära att klara av stormar, bränder och föroreningar, medan det för ett samhälle kan innebära en förmåga att hantera händelser som politisk oro och naturkatastrofer på ett sätt som är långsiktigt hållbart. Hög konnektivitet mellan olika sociala grupper kan öka informationsutbytet och bidra till att bygga både förtroende och ett tillmötesgående klimat, där vissa aktörer kan fungera som kontakter till andra aktörer och ta in externa perspektiv och nya idéer.


Ekologisk resiliens beskriver ett ekosystems kapacitet att klara av störningar som stormar, bränder och föroreningar utan att övergå till ett annat tillstånd. Ett ekosystem med hög resiliens har god kapacitet att buffra överraskningar och om det skadas finns förmågan till återuppbyggnad kvar. MSB) kring vikten av att också Sverige ska bli ett resilient samhälle. Förutsättningarna för detta kan vara goda då den svenska förvaltningsmodellen redan präglas av en hög grad av decentralisering. Fundera på hur människor som har hög resiliens gör.


Människor som hanterar kriser på ett konstruktivt sätt och verkar ha en god förmåga att gå vidare.

Om du känner någon sådan person, bjur på en fika och fråga lite hur de tänker och känner när livet går på tok. Vi driver våra tjänster med stor driftsäkerhet och hög tillgänglighet och vi har god kännedom om marknaden. Vår vardag består av samarbete med över sju hundra tjänsteleverantörer som är verksamma över hela världen. Du har kommit rätt när du vänder dig till oss för att välja rätt strategi för din nätverkslösning. Hur kan man ge sina barn en hög psykisk tålighet?


Hög resiliens är eftersträvansvärt – att kunna hantera livet. Det är lätt att tänka att ju tryggare och lyckligare barndom man lyckas ge sina barn, desto bättre förspänt har de ute i livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg