tisdag 24 januari 2017

Illamående sent i graviditeten

Få massor av klubbförmåner, gratis! Ta del av förmåner och erbjudanden. Vi hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Vid extremt graviditetsillamående är du mycket illamående , ofta hela dagen.


Du kan kräkas så mycket att du blir uttorkad.

Det kan vara svårt att få i sig mat och dryck och du kan också gå ner i vikt. Då kan du behöva sjukhusvård och få näringslösning via dropp. Det extrema illamåendet brukar bli bättre under graviditetens gång. Jag har också fått tillbaka illamåendet, eller (fått det för första gången nu sent i graviditeten ). Enligt BM kan det bero på att livmodern nu är så stor att den trycker hårt upp mot lungerna och in under revbenen och att det kan orsaka illamående. Många upplever bara lite morgonillamående och någon enstaka kräkning, medan andra plågas av våldsamt illamående och kräkningar.


Dessutom kan det handla om allt från att må illa ett par dagar till att kräkas varje dag i flera månader. Läs också: Att jobba eller ta ledigt under graviditeten.

Hade ju klarat mig helt ifrån illamående. Nu däremot sen en vecka tillbaka så blir jag väldigt lätt illamående i samband med mat. Oftast så börjar det med att jag tycker det trycker och knölar i magen, sen blir jag ganska så snabbt kallsvettig och sen spyr jag. Hyperemesis förbättras senare i graviditeten , men besvär med illamående upplevs av 15– av gravida kvinnor också i tredje trimestern, och lider av illamående fram till födseln. Fler som lidit av illamående sent i graviditeten ? Det är speciellt vanligt under graviditetens första veckor, men kan återkomma även senare.


Man kan också uppleva att det drar i ljumskarna eller lite på sidan av livmodern, det är ligamenten som töjer sig för din växande livmoder. Redan vid den här perioden kan kvinnan känna de första tecknen på graviditet. Det kan yttra sig i illamående , trötthet, ömma bröst och mensvärk. Under tredje veckan så växer embryot fast i livmoderns slemhinna där det ska befinna sig under resterande tid av graviditeten.


Strax härefter börjar fostervattnet produceras. Säger illamående under graviditeten något om barnets kön? Flera studier visar att gravida kvinnor som lider av allvarligt illamående (så kallad hyperemesis gravidarum) har en något större chans att få en flicka än en pojke. Forskning har visat att flickor föds i 53– av alla graviditeter med allvarligt illamående.


Hej vet någon om det är normalt att må illa under slutet på graviditeten. Illamående sent under graviditet vecka 37.

Hur det än är kan det underlätta om man förstår vad som händer i kroppen och vilken funktion graviditetsillamåendet har, säger förlossningsöverläkaren Helena Strevens, som också är expert på graviditeten. Vanligen uppträder illamående under de första månaderna men kan även pågå kortare ti bara en vecka eller två, eller pågå under lång tid hos vissa hela graviditeten. En del upplever illamående redan i andra veckan av graviditeten. En av orsakerna till att många gravida mår illa är att östrogenurskillnaden i kroppen ökar snabbt så att magsäcken töms långsammare.


LÄS OCKSÅ: Var så illamående att hon önskade att hon inte var gravid. Om du har fått ett slag mot huvudet kan en hjärnskakning göra dig illamående. Anledningarna till illamående kan vara många, i de flesta fall är det tillfälligt och går i regel över fort. En vanlig magsjuka brukar komma överraskande snabbt och gå över inom ett par dagar.


Jag blev väldigt förkyld och sjuk tidigt i graviditeten , och sedan höll det i sig. Graviditeten var jobbigare än Elins första. Men fram till sjunde månaden var jag inte så orolig för bebisen.


Sen tyckte jag att hon rörde sig väldigt lite jämfört med Pelle, säger Elin i TV3:s nya samhällsprogram Sanning och konsekvens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg