måndag 23 januari 2017

Palliativa vårdens hörnstenar och värdegrund

För att tillgodose dina behov så arbetar vi i den palliativa vården i team. Specialistläkare, sjuksköterskor, kuratorer, dietister, sjukgymnaster och arbetsterapeuter finns tillgängliga för att ge dig och dina närstående en komplett vård och största möjliga stöd. God palliativ vård bygger på fyra hörnstenar : Lindring av svåra. Vårdprogrammet inleds med att beskriva den palliativa vårdens värdegrund och de etiska principerna.


Värdegrunden kan sammanfattas i fyra ledord: närhet, helhet, kunskap och empati.

Det har också betydelse att hälso- och sjukvården och socialtjänsten använder termer och definitioner om palliativ vård på ett konsekvent och systematiskt sätt. Den palliativa vårdens värdegrund kan sammanfattas i fyra ledord: närhet, helhet, kunskap och empati. Det som utmärker den palliativa vården där bot inte är möjlig är individens extremt utsatta situation. Vård av döende patienter har lika hög prioritet som vård vid akuta livshotande sjukdomar. Palliativ vård är vård som ges när personens sjukdom inte går att bota.


God vård i livets slut är en rättighet. Det handlar om att skapa förutsättningar för högsta möjliga livskvalitet under återstående livsti bland annat genom att lindra symptom och ge stöd till anhöriga.

Vård i livets slut är centralt i palliativ vård och innebär lindrande vård för de svårast sjuka och döende. Tidig palliativ fas ses vid till exempel spridd långsamväxande cancer i bröst eller prostata, svår hjärtsvikt, obotlig neurologisk sjukdom, eller demens under ibland flera år. Detta gäller oavsett diagnos eller typ av sjukdom.


En utbildning för dig som arbetar inom vården och omsorgen av personer med demenssjukdom och som vill hitta ett. Vården bygger på ett förhållningssätt som kännetecknas av en helhetssyn på människan samt en strävan att stödja individen till att kunna leva med värdighet och med största möjliga välbefinnande till livets slut. Kommunikation och relation syftar till att god kommunikation och relation inom arbetslaget och mellan vårdpersonalen och patienter och deras anhöriga.


Utbildningens innehåll. Hospicevård har länge varit synonymt med vård i livets slut- palliativ vård och idag gör den palliativa vårdfilsofin sig gällande även för äldre människor inom kommunal omsorg. Under slutet av 50-talet startades den moderna hospicerörelsen av Dr. Dame Cicely Saunders, hon lyfte fram sina idéer kring modern hospicevård. Målen var symtomlindring, psykologiskt stöd till patienten och närstående samt att hjälpa patienten leva ett så aktivt liv som möjligt den sista tiden.


Det är viktigt att hälso- och sjukvården och socialtjänsten utformar sin palliativa vård och omsorg utifrån Socialstyrelsens definition och de fyra hörnstenarna i palliativ vård : symtomlindring, multiprofessionellt samarbete (teamarbete), kommunikation och stöd till närstående. Hälso - och sjukvård i syfte att lindra lidande och främja livskvaliteten för patienter med progressiv, obotlig sjukdom eller skada och som innebär beaktande av fysiska, psykiska, sociala och existentiella behov samt organiserat stöd till närstående. Symtomlindring är en av den palliativa vårdens hörnstenar. Sjuksköterskan har en central roll i den palliativa vården och kunskapen om symtom och symtomskattning är av största vikt.


Det finns forskning som visar att symtomskattning förbättrar patientens symtomlindring.

Målet för den palliativa vården är att ge högsta möjliga livskvalitet för både patienten och de närstående. Viktiga hörnstenar är symptomlindring, kommunikation, teamarbete och anhörigstöd. Palliation ABC ger dig grunderna i palliativ vård , oberoende av diagnos. En viktig del av vården är att tillgodose både patientens och närståendes behov.


Vården är inte bunden till diagnos eller ålder. Syftet med kursen är att ge grundläggande kunskaper och verktyg för arbetet inom den palliativa vården. Kursen tar sin utgångspunkt i de fyra palliativa hörnstenarna och helhetssynen på människan. Vidare kommer den studerande att gå igenom utvald forskning och skriva en avslutande analytisk text utifrån forskningen.


Vidareutbildningen för undersköterskor inom palliativ vård ger dig fördjupade kunskaper och specialistkompetens för vård i livets slutskede. Termer inom palliativ vård Termerna och dess förklaring är hämtad ur Socialstyrelsens termbank. Sätra Vård - och omsorgsboende är ett Silviahemscertifierat boende. Kan och ska bedrivas inom olika vårdformer såsom akutsjukhus och kommunala vård - och omsorgsboenden.


Anhörig: Person inom familjen eller bland de närmsta släktningarna. Referenser och regelverk för Vårdhandbokens texter om vård i livets slutskede och dödsfall. De fyra hörnstenarna är symtomlindring, kommunikation och relation, samarbete samt stöd till anhöriga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg