måndag 30 januari 2017

Minsta taklutning

Minsta taklutning

Re: Minsta taklutning med plåttak? Började leta lite själv och samtidigt tänka ? Hittade en tillverkare som angav min 8° lutning. När jag börjar fundera på detta inser jag att det antagligen spelar roll om plåten är skarvad eller inte.


Måste man komma åt bakom och eller på sidorna bör det finnas en passage som är minst m bred medan arbetsutrymme vid rensluckor, ställdon och liknande ska vara minst m djupt och m brett. Passage och dörröppningar till och från serviceutrymmet bör vara minst m brett för att underlätta transport av materiel. Taklutningar – lutningsförhållande och –vinkel.


Valet av taktäckningsmaterial begränsas av taklutningen. I tabell anges minsta tillåtna taklutning för några vanliga taktäckningsmaterial. Speciella förutsättningar beträffande underlag och montering kan gälla för olika lutningar. En största vinkel kan användas för att det inte ska bli för branta tak. Skälet kan exempelvis vara anpassning till stadsbilden, att förhindra möjligheten att inreda vind eller för att bibehålla viktiga siktlinjer.


Minsta taklutning

En bestämmelse om en minsta vinkel kan vara aktuell i situationer när ett platt tak inte är lämpligt. Olika taktäckningar kräver en minsta taklutning. Av våra takmodeller är det just dubbelfalsat plåttak som kräver minst underhåll och det levereras alltid färdigt monterat. Dubbelfalsat plåttak passar såväl egnahemshus som andra typer av. Takpapp tillverkad av polyesterfiltstomme som är impregnerad och belagd med elastomerasfalt (SBS) anpassad för det nordiska klimatet.


Minsta taklutning kan variera beroende av vilket underlagstak man har samt om panorna är falsade. Material: Takpapp Minsta. Ofalsade pannor kräver en taklutning på minst grader. Vid flackare tak används ofta papp- eller plåttäckning.


Minsta taklutning

Lindabs monteringsanvisning säger 5° som minsta lutning, under 14° måste överlappet vara längre och tätningsremsa användas. Lämplig att använda med spikpistol. KONTROLLMÄT Kontrollera altandörrens och ev. Anpassa uterumsgrundens höjd efter detta. Illustrationen visar vilka takpannor som är lämpliga beroende på takets minsta lutning.


Vid renovering av tak med lutning ner till 10° kan fibercementpannor användas. Förutsättningen är att underlaget består av panel och underlagspapp. Vid minst 14° taklutning kan man välja falsade betongpannor och.


Ett pulpettak är platt men med en lutning åt ett håll på minst grader, ännu hellre grader. Fördelar Fördelarna med ett pulpettak framför andra former är att det är en enklare konstruktion, det är lätt att sätta upp och det går åt minsta material och blir därmed en billigare lösning. Om du vill räkna ut nockhöjden på en takstol så skriver du in horisontalmåttet från nock till utsida lejd i breddmått.


Ange takvinkeln i vinkel. Så antingen ger du dig upp på taket för att skota varje gång det kommer snö eller så följer du den anvisade taklutningen. Har du låg taklutning på ditt uterum är återigen en skiva med X-struktur att föredra.


Den är styvare och tål en lägre taklutning utan tvärreglar mellan takstolarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg