fredag 21 juni 2019

Transsexualism barn

Transsexualism barn

Ungefär 5-procent av alla barn och unga har ett könsöverskridande beteende som gör att deras föräldrar kontaktar sjukvården för att få råd. Men alla barn har faser när man leker med könsroller utan att det betyder något annat och ofta upphör det när barnet blir äldre. Personer under år utreds inom barn - och ungdomspsykiatrin. För vissa inleds hormonell behandling för att stoppa pubertetsutvecklingen, under förutsättning att diagnosen transsexualism fastställts. När personen fyllt ca år påbörjas samma hormonella medicinering som för vuxna.


Transsexualism barn

Den transsexuella önskar därför vanligen att förändra sin kropp så den bättre passar den upplevda könsidentiteten vilket inkluderar både medicinsk och kirurgisk behandling. Uppdatering om Socialstyrelsens ändring av klassificeringen av transsexualism. Lundströmmottagningen tar emot både barn , ungdomar och vuxna för utredning. Antingen via remiss som kan skrivas av en person inom sjukvården, elevhälsan, ungdomsmottagning eller av en psykoterapeut, präst eller motsvarande, eller så kan du själv skicka in en egenremiss. Det gällde en 12-årig ”flick-pojke” som under sitt real-life-test kom fram till att han var homosexuell.


Första steget till att få diagnosen är att påbörja en könsutredning hos något av dessa team. Det finns team både för barn (personer under år) och vuxna. Om du är under år ställs remissen till ett team som tar emot barn och unga. Sexualism, som exempelvis i ordet transsexualism , betyder kön och handlar inte om sexualitet. Kön är ett uttryck som i olika sammanhang kan avse antingen biologiskt, mentalt, socialt eller juridiskt kön.


Könsdysfori är ett psykiskt lidande eller en försämrad förmåga att fungera i vardagen som orsakas av att könsidentiteten inte stämmer överens med det registrerade könet. Socialstyrelsen arbetar för en mer jämlik vård och behandling av personer med könsdysfori ( transsexualism och övrig könsidentitetsproblematik). Hur lång tid tar det för ett barn att få en könsdysforidiagnos?


Utredningarna individanpassas, vilket gör att utredningstiderna och även innehållet i utredningen kan skilja sig åt, men generellt handlar det om utredningsperioder på ett år eller mer innan diagnosen transsexualism fastställs. Kärt barn har många namn. Efter att ha läst om en kliniskt praktiserande psykiatriker som fokuserar på transsexuella barn så är det fullt möjligt att både early och late-onset transsexuella känner en aversion mot det fysiologiska könet av samma anledning. Men där det lilla barnet är så mycket mer mottaglig vilket gör aversionen mer universell och mer tvingande. Bristen på ett enzym gör att testosteron inte kan omvandlas till DHT (dihydrotestosteron).


Barnen uppfostras oftast i en kvinnlig könsroll för att, i puberteten när testiklarna lägger sig på plats i pungen, övergå till en manlig. På spanska kallas dessa pojkar guevodoces (”ballar vid tolv”). Man talar om att det finns två typer av transsexualism som kallas primär och sekundär och som betyder att primär finner sin transsexualism tidig ålder och sekundär något senare i livet.


Man tror att det beror på hur mycket barnet är drabbad genetiskt och hormonellt vid graviditeten hos modern som modern inte kan hjälpa. Ju äldre barnet är desto viktigare är det. Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska.


Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning. Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det. Alla som funderar över sin könsidentitet bejakas möjligheten till utredning.


Unga under år i Stockholm söker sig via remiss till Barn - och ungdomspsykiatrin, BUP, och där till KID-teamet som specialiserat sig på frågor om barn och ungas könsidentitet. Author information: (1)Karolinska Institutet - Institutionen för kvinnors och barns hälsa Stockholm, Sweden. Vilket kön man tillhör är inte alltid en självklarhet. Man kan känna sig som en kvinna men ha en mans kropp, eller tvärtom, känna sig som en man men ha en kvinnas kropp. Könsidentitetsstörning hos barn F. Transvestism med dubbla roller F. Varken RFSL:s material eller s relaterade artiklar säger det rakt ut, men det är vetenskapligt alldeles korrekt att påstå att transsexualitet är en könsidentitetsstörning.


Hormonterapi är - efter en period av psykologisk utredning - det första steget i den kroppsliga förändringsprocessen hos transsexuella. Det sista steget är en könsoperation. Behandlingen med könshormoner måste pågå hela livet. Handlingsprogram vid könsidentitetsstörningar och transsexualism vid BUP-kliniken i Uppsala 1. Syfte Klargöra rutiner och ansvar mellan verksamheter när det gäller barn och ungdomar med könsidentitetsstörningar eller transsexuella problem 2. Omfattning Barn och ungdomar inom Landstinget i Uppsala län och dess upptagningsområden.


Orsakerna till transsexualism är okända, men mycket talar för att det finns en biologisk förklaring. Troligen sker något under fostertiden som gör att hjärnans och den övriga kroppens kön inte stämmer överens. Många transsexuella identifierar sig med det motsatta könet redan som barn , och puberteten blir då ofta en. Alla de senaste nyheterna om Könsidentitet från Dagens Nyheter.


Här hittar du alla artiklar om Könsidentitet från dn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg