torsdag 27 juni 2019

Kärleksrelationer problem

En kärleksrelation kräver, liksom ett hus, en bil och andra fysiska ting, underhåll. Med uteblivet eller uppskjutet underhåll skapas problem och i en kärleksrelation kallas det för relationsproblem. Vad innebär det att underhålla en kärleksrelation? Du lägger kanske massor av tid och pengar på att renovera din bostad.


Problem i kärleksrelationer är alltid mannens fel, det slår en kärleksforskare fast. Den kände kärleksforskaren Johan Gott mann har släppt en ny bok: Vad kvinnor vill ha, vad män vill ha.

Enligt boken så är det alltid mannens fel när ett förhållande går dåligt, skriver norska TV2. Missbruksproblem kan uppstå i olika former – det går att missbruka allt från alkohol och droger till sex, spel, mat och träning. Om din partner erkänner problemet för sig själv och tar tag i det finns det absolut hopp om tillfrisknande, men det är viktigt att som partner sätta gränser för att inte hamna i medberoendefällan.


Det här är alltså vanliga tecken på problem som dyker upp i de flesta förhållande förr eller senare. Se dessa som signaler på att det finns saker som behöver tas upp och kanske även förändras för att ni båda ska må bra tillsammans – det är inte alltid tecknet i sig som är problemet – utan det kanske ligger något djupare. Syftet med detta arbete är att ur ett genusperspektiv studera hur organisationsledningen ser på och förhåller sig till kärleksrelationer på arbetsplatsen.


Vilka problem och möjligheter upplever de att dessa relationer kan föranleda? I vår avdelning Relationer finns både avsnitt som beskriver bra relationer och vad som kännetecknar dem, samt problem som kan uppstå i relationer av olika slag och i olika skeden i livet. Det är viktigt med bra relationer för att vi ska må bra – och därmed att ta reda på hur vi själva kan skapa förutsättningar som bidrar till det.

Okej, detta är inte lätt då det är första inlägget samt att jag inte är van att vända mig utåt för hjälp. Mitt stora problem är att han började prata om kk mitt i allt och det är jag definitivt intresserad av. När jag sagt det verkade det ändå som han var intresserad av en relation. Men som jag skrivit tidigare blir jag så osäker eftersom vi inte officiellt är ihop ännu.


Trots alla problem som kan uppkomma så är den goda nyheten att det är möjligt att utvecklas som par från den traditionella ideologin till en medveten relation. Faktum är att medvetna relationer inte kommer från ingenstans. Ni måste först lära känna varandra och dela erfarenheter. Du kan inte bli kär i någon som du inte känner. Vi är väldigt starkt formade av våra föräldrar och av samhället.


Din uppväxt kan se bra ut på ytan, men om ingen tog reda på hur du mådde och hjälpte dig att sätta ord på dina känslor kan du få problem i dina vuxna relationer. När ni förstår varför ni är som ni är, och reagerar som ni gör, kan ni lättare förstå varandra. Det här kan vara ett djupt rotat problem och antagligen något som behöver bearbetas under en lång tid – kanske med hjälp av professionellt stöd.


Men en bra start är att börja analysera sig själv och de nära relationer som definierat en under ens uppväxt, för att enklare få förståelse för de mönster man följer i vuxen ålder. Ibland kan det vara svårt att hålla relationen på en ”lagom nivå”, andra kan tycka att man är för intensiv eller att man hör av sig för ofta. För andra är bristen på bra relationer det största problemet.


Kärleksrelationer på jobbet skapar problem. Att möta någon på arbetsplatsen är inte ovanligt, det är till och med den vanligaste platsen att mötas på. Konstigt vore det annars så mycket tid som man i allmähet är på där och många gånger har man också gemensamma värdegrunder också.

Den parterapi som vi arbetar med (EFT) baseras på Johns Bowlby´s anknytningsteori. Tillsammans med er terapeut kan du och din partner utforska vilka problem ni har i er parrelation och hur dessa hänger samman med erfarenheter från tidiga relationer i barndomen. Om du vill komma på enskilda samtal med samma tema går det också bra. Problemet med denna strategi är att de då tenderar att göra våld på sina egna tankar, känslor och behov.


De terapeuter som idag arbetar med anknytningsteorin försöker idag utveckla nya metoder för hantera kärlekens mer smärtsamma inslag och på så sätt öka förutsättningarna för att vi ska kunna fördjupa våra kärleksrelationer. Vi måste börja prata om det här. Och förlåta oss själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg